Babka wielkanocna z białej fasoli

Lubella
Babka wielkanocna z białej fasoli

0

0 / 0

Babka wielkanocna z białej fasoli to wyjątkowe ciasto, które zaskakuje delikatnym, cytrusowym smakiem i puszystą konsystencją. Fasola jest w tym przepisie bazą masy – nie czuć jej w gotowym wypieku, ale nadaje mu wilgotność, lekko kremową strukturę i sprawia, że babka dłużej pozostaje świeża. Dzięki połączeniu fasoli, jajek, masła i gotowanej cytryny powstaje deser idealny na święta – prosty, lekki i inny niż wszystkie klasyczne wypieki wielkanocne.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

2 puszka biała fasola

200 g mąka lubella puszysta

6 szt. jaja l

150 g masło

150 g cukier

1 szt. cytryna

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

1 łyżka cukier puder do posypania

Przygotowanie


1

Cytrynę dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Następnie wyjmij pestki i zmiksuj ją (ze skórką i miąższem) na gładki mus.

2

Fasolę odsącz z zalewy, przepłucz i zblenduj razem z jajkami oraz cukrem na gładką masę.

3

Do masy wlej roztopione masło, dodaj 2–3 łyżki musu cytrynowego oraz szczyptę soli. Zmiksuj ponownie.

4

W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

5

Do masy fasolowej stopniowo dodawaj suche składniki, mieszając delikatnie szpatułką lub mikserem na niskich obrotach, aż do połączenia. Ciasto powinno być gęste, ale lejące.

6

Przełóż ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą lub mąką formy do babki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra–dół) przez ok. 55–60 minut, do suchego patyczka.

7

Ostudzoną babkę wyjmij z formy, oprósz cukrem pudrem i udekoruj startą skórką z cytryny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

318

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

59

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły