Babka wielkanocna z białej fasoli
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
AnetaGwiner
![Babka wielkanocna z białej fasoli](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973161658.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
15 porcji
Składniki
500 g mąka lubella puszysta
2 puszka biała fasola
500 g mąka kukurydziana
20 g mąka kokosowa
6 szt. jaja l
1 łyżka masło
5 łyżka cukier
1 szt. cytryna
1 łyżecz. proszek do pieczenia
Przygotowanie
1
Cytrynę gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Po tym czasie blendujemy ją na mus.
2
Fasolę odlaną z zalewy, mąki, jajka oraz 1 łyżkę masła blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niej cukier i 2 łyżki musu z gotowanej cytryny.
3
Masę przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st C przez około 50 minut. Po wystudzeniu całość posypujemy cukrem pudrem i skórką z cytryny.