Babka wielkanocna wg wariacji 6a

zofik
Babka wielkanocna wg wariacji 6a

0

0 / 0

Babka wielkanocna wg wariacji 6a jest prosta i smaczna w wykonaniu. Każdy może dodać dodatki takie jakie lubi. My zrobiliśmy z kakao. Dodatkowo wykonany został zając wielkanocny z ciasta. Nie tylko ładnie wygląda, ale i smakuje. Smacznego!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

5 szt. jaja kurze całe

170 g mąka pszenna tortowa lubella

80 g mąka ziemniaczana

250 g margaryna

220 g cukier brązowy

1 opak. cukier waniliowy

1 łyżecz. proszek do pieczenia

2 łyżecz. kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Miękką margarynę utrzyj mikserem wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

2

Stopniowo wbijaj jajka ciągle mieszając.

3

Do ubitej masy dodaj przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.

4

Następnie dodaj kakao i delikatnie wymieszaj.

5

Formę do pieczenia babek z kominkiem wysmaruj tłuszczem (margaryna) obsyp lekko mąką i wypełnij ciastem. Piec ok 1h w 180 stopniach bez termoobiegu. Udekoruj babkę według uznania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

335

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

35

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły