Babka wielkanocna wg wariacji 6a
zofik
Babka wielkanocna wg wariacji 6a jest prosta i smaczna w wykonaniu. Każdy może dodać dodatki takie jakie lubi. My zrobiliśmy z kakao. Dodatkowo wykonany został zając wielkanocny z ciasta. Nie tylko ładnie wygląda, ale i smakuje. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
335
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Babka wielkanocna wg wariacji 6a jest prosta i smaczna w wykonaniu. Każdy może dodać dodatki takie jakie lubi. My zrobiliśmy z kakao. Dodatkowo wykonany został zając wielkanocny z ciasta. Nie tylko ładnie wygląda, ale i smakuje. Smacznego!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
5 szt. jaja kurze całe
170 g mąka pszenna tortowa lubella
80 g mąka ziemniaczana
250 g margaryna
220 g cukier brązowy
1 opak. cukier waniliowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. kakao decomorreno
Przygotowanie
Miękką margarynę utrzyj mikserem wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Stopniowo wbijaj jajka ciągle mieszając.
Do ubitej masy dodaj przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodaj kakao i delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia babek z kominkiem wysmaruj tłuszczem (margaryna) obsyp lekko mąką i wypełnij ciastem. Piec ok 1h w 180 stopniach bez termoobiegu. Udekoruj babkę według uznania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
335
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.