Babka wielkanocna domowa
m7
Babka to ciasto, które króluje na stołach w okresie wielkanocnym. Polecamy przepis na domową, kakaową babkę z polewą czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
522
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Babka to ciasto, które króluje na stołach w okresie wielkanocnym. Polecamy przepis na domową, kakaową babkę z polewą czekoladową.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
300 g lubella mąka puszysta uniwersalna
200 g margaryna zwykła
100 g cukier
200 g polewa czekoladowa
0.50 szkl. śmietana 18%
2 szt. jajko
1 szt. aromat waniliowy
Przygotowanie
Utrzeć margarynę z cukrem.
Dodać żółtka, aromat waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietankę.
Wszystko wymieszać.
Białka ubić na pianę i połączyć z ciastem.
Ciasto przełożyć do formy.
Piec około 45 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
522
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.