Babka wielkanocna domowa

m7
Babka wielkanocna domowa

1

0 / 0

Babka to ciasto, które króluje na stołach w okresie wielkanocnym. Polecamy przepis na domową, kakaową babkę z polewą czekoladową.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

300 g lubella mąka puszysta uniwersalna

200 g margaryna zwykła

100 g cukier

200 g polewa czekoladowa

0.50 szkl. śmietana 18%

2 szt. jajko

1 szt. aromat waniliowy

Przygotowanie


1

Utrzeć margarynę z cukrem.

2

Dodać żółtka, aromat waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietankę.

3

Wszystko wymieszać.

4

Białka ubić na pianę i połączyć z ciastem.

5

Ciasto przełożyć do formy.

6

Piec około 45 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

522

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły