Babka wielkanocna

AnetaGwiner
Babka wielkanocna

0

0 / 0

Babka wielkanocna z zajączkiem

18

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

2 szt. jaja l

0.15 szkl. cukier

0.50 opak. cukier waniliowy

2 łyżka majonez

0.25 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.25 szt. sok z cytryny

1 łyżeczka proszek do pieczenia

0.25 szkl. mąka ziemniaczana

4 szt. jaja l

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

1 opak. cukier waniliowy

0.75 szkl. cukier

0.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.50 szt. sok z cytryny

1 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżka orzechy

2 łyżka lukier

2 łyżka wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Jasna część: Ubić białka z jajek na sztywno. Dodać cukier do piany z białek i miksować do rozpuszczenia się cukru. Do białek z cukrem dodać cukier waniliowy oraz żółtka. Zmiksować do połączenia się składników. Dodać majonez, sok i skórkę z cytryny wymieszać do połączenia się składników. Na samym końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

2

Masę przelać do formy keksowej. Piec 40 minut w temp 170 st C. Ostudzić i wykroić foremka do ciastek kształt zajączka.

3

Do formy keksowej wylać trochę ciasta. Potem na ciasto ciemne ułożyć ciasto o kształcie królika (z królika ma powstać linia prosta przechodząca przez długość ciasta). Zalać wszystko pozostałym ciemnym ciastem. Piec w 170 st C przez 40 minut. Na ostudzone ciasto posypać pokruszone orzechy, wiórki kokosowe i polać lukrem (opcjonalnie).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły