Babka wielkanocna
AnetaGwiner
Babka wielkanocna z zajączkiem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
250
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Babka wielkanocna z zajączkiem
18
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
2 szt. jaja l
0.15 szkl. cukier
0.50 opak. cukier waniliowy
2 łyżka majonez
0.25 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.25 szt. sok z cytryny
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.25 szkl. mąka ziemniaczana
4 szt. jaja l
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
1 opak. cukier waniliowy
0.75 szkl. cukier
0.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.50 szt. sok z cytryny
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżka orzechy
2 łyżka lukier
2 łyżka wiórki kokosowe
Przygotowanie
Jasna część: Ubić białka z jajek na sztywno. Dodać cukier do piany z białek i miksować do rozpuszczenia się cukru. Do białek z cukrem dodać cukier waniliowy oraz żółtka. Zmiksować do połączenia się składników. Dodać majonez, sok i skórkę z cytryny wymieszać do połączenia się składników. Na samym końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Masę przelać do formy keksowej. Piec 40 minut w temp 170 st C. Ostudzić i wykroić foremka do ciastek kształt zajączka.
Do formy keksowej wylać trochę ciasta. Potem na ciasto ciemne ułożyć ciasto o kształcie królika (z królika ma powstać linia prosta przechodząca przez długość ciasta). Zalać wszystko pozostałym ciemnym ciastem. Piec w 170 st C przez 40 minut. Na ostudzone ciasto posypać pokruszone orzechy, wiórki kokosowe i polać lukrem (opcjonalnie).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
250
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.