Babka wielkanocna
bartek
Świąteczna babka z lukrem.
0
0 / 0
Świąteczna babka z lukrem.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.50 kg mąka pszenna tortowa lubella
1 szcz. sól
1 szkl. mleko
1.50 szkl. cukier puder
10 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
3 łyżka woda
2 łyżka sok z cytryny
70 dek. drożdże
150 dek. masło
150 dek. cukier
Przygotowanie
Szklankę mąki zalać wrzącym mlekiem i rozetrzeć tak, aby nie było grudek. Po wystudzeniu dodać drożdże i zostawić, aby rozczyn urósł.
Żółtka z cukrem ubić na parze, dodać cukier waniliowy.
Powoli dodawać pozostałą część mąki, rozczyn oraz roztopione masło i szczyptę soli. Z tych składników zagnieść ciasto i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy wlać je do formy wysmarowanej tłuszczem i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.
Jak baba ostygnie możemy ją polukrować i ozdobić wedle upodobań.