Babka wielkanocna
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
bartek
![Babka wielkanocna](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977335557.jpeg&w=3840&q=75)
Świąteczna babka z lukrem.
0
0 / 0
Świąteczna babka z lukrem.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.50 kg mąka pszenna tortowa lubella
1 szczyp. sól
1 szkl. mleko
1.50 szkl. cukier puder
10 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
3 łyżka woda
2 łyżka sok z cytryny
70 dag. drożdże
150 dag. masło
150 dag. cukier
Przygotowanie
Szklankę mąki zalać wrzącym mlekiem i rozetrzeć tak, aby nie było grudek. Po wystudzeniu dodać drożdże i zostawić, aby rozczyn urósł.
Żółtka z cukrem ubić na parze, dodać cukier waniliowy.
Powoli dodawać pozostałą część mąki, rozczyn oraz roztopione masło i szczyptę soli. Z tych składników zagnieść ciasto i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy wlać je do formy wysmarowanej tłuszczem i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.
Jak baba ostygnie możemy ją polukrować i ozdobić wedle upodobań.