Babka wielkanocna

bartek
Babka wielkanocna

0

0 / 0

Świąteczna babka z lukrem.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

0.50 kg mąka pszenna tortowa lubella

1 szczyp. sól

1 szkl. mleko

1.50 szkl. cukier puder

10 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

3 łyżka woda

2 łyżka sok z cytryny

70 dag. drożdże

150 dag. masło

150 dag. cukier

Przygotowanie


1

Szklankę mąki zalać wrzącym mlekiem i rozetrzeć tak, aby nie było grudek. Po wystudzeniu dodać drożdże i zostawić, aby rozczyn urósł.

2

Żółtka z cukrem ubić na parze, dodać cukier waniliowy.

3

Powoli dodawać pozostałą część mąki, rozczyn oraz roztopione masło i szczyptę soli. Z tych składników zagnieść ciasto i zostawić do wyrośnięcia.

4

Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy wlać je do formy wysmarowanej tłuszczem i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia.

5

Piec w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.

6

Jak baba ostygnie możemy ją polukrować i ozdobić wedle upodobań.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2614

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

301

gram

Tłuszcze

162

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły