0

Składniki

2 Szklanki
125 Mililitrów
4 Sztuki
jajka
200 Gramów
masło extra
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Szklanka
cukier
2 Łyżeczki
Skórka z pomarańczy
2 Łyżki
Bułka tarta pszenna

Polewa

4 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
150 Gramów
masło
3 Łyżki
mleko
150 Gramów
cukier
Kalorie dla 1 porcji
201-300 kc
Alergeny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sok pomarańczowy Tymbark. Dodać do masy skórkę z pomarańczy.
  2. Margarynę roztopić w rondlu. Jeszcze gorącą wlewać bardzo pomału do ciasta, cały czas miksując.
  3. Formę na babkę z tuleją wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Piec ciasto w nagrzanym do 180 C piekarniku (góra,dół) przez ok 50 minut. Po upieczeniu wystudzić.
  4. Polewa: Masło roztopić z cukrem. Dodać mleko. Ściągnąć rondel z ognia i dodać kakao. Na małym ogniu lekko podgrzewać i mieszać do zgęstnienia. Polać ciasto jeszcze ciepłą polewą. Odstawić do ostygnięcia i stężenia polewy.

Opis

Pyszna, wielkanocna babka mocno pomarańczowa. Jest prosta w wykonaniu, a jakże niezastąpiona na wielkanocnym stole.

Podobne przepisy

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Kakaowe Pancakes

Łatwy Do 15 min
Kakaowe Pancakes

Muffinki

Łatwy Do 1 godz
Muffinki

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Małpi chleb

Łatwy Do 3 godz
Małpi chleb

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!