Babka pomarańczowa z sokiem i polewą czekoladową

EdytaPochopien
Babka pomarańczowa z sokiem i polewą czekoladową

0

0 / 0

Pyszna, wielkanocna babka mocno pomarańczowa. Jest prosta w wykonaniu, a jakże niezastąpiona na wielkanocnym stole.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

4 szt. jaja l

2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

200 g masło

125 sok pomarańczowy tymbark

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szkl. cukier

2 łyżeczka skórka z pomarańczy

2 łyżka bułka tarta pszenna

150 g masło

4 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka mleko

150 g cukier

Przygotowanie


1

Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sok pomarańczowy Tymbark. Dodać do masy skórkę z pomarańczy.

2

Margarynę roztopić w rondlu. Jeszcze gorącą wlewać bardzo pomału do ciasta, cały czas miksując.

3

Formę na babkę z tuleją wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Piec ciasto w nagrzanym do 180 C piekarniku (góra,dół) przez ok 50 minut. Po upieczeniu wystudzić.

4

Polewa: Masło roztopić z cukrem. Dodać mleko. Ściągnąć rondel z ognia i dodać kakao. Na małym ogniu lekko podgrzewać i mieszać do zgęstnienia. Polać ciasto jeszcze ciepłą polewą. Odstawić do ostygnięcia i stężenia polewy.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły