Babka pomarańczowa z sokiem i polewą czekoladową
EdytaPochopien
Pyszna, wielkanocna babka mocno pomarańczowa. Jest prosta w wykonaniu, a jakże niezastąpiona na wielkanocnym stole.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
714
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszna, wielkanocna babka mocno pomarańczowa. Jest prosta w wykonaniu, a jakże niezastąpiona na wielkanocnym stole.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
4 szt. jaja l
2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
200 g masło
125 sok pomarańczowy tymbark
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. cukier
2 łyżecz. skórka z pomarańczy
2 łyżka bułka tarta pszenna
150 g masło
4 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka mleko
150 g cukier
Przygotowanie
Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sok pomarańczowy Tymbark. Dodać do masy skórkę z pomarańczy.
Margarynę roztopić w rondlu. Jeszcze gorącą wlewać bardzo pomału do ciasta, cały czas miksując.
Formę na babkę z tuleją wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Piec ciasto w nagrzanym do 180 C piekarniku (góra,dół) przez ok 50 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Polewa: Masło roztopić z cukrem. Dodać mleko. Ściągnąć rondel z ognia i dodać kakao. Na małym ogniu lekko podgrzewać i mieszać do zgęstnienia. Polać ciasto jeszcze ciepłą polewą. Odstawić do ostygnięcia i stężenia polewy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
714
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten
Jajka