0

Składniki

2 Szklanki
125 Mililitrów
4 Sztuki
jajka
200 Gramów
masło extra
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Szklanka
cukier
2 Łyżeczki
Skórka z pomarańczy
2 Łyżki
Bułka tarta pszenna

Polewa

4 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
150 Gramów
masło
3 Łyżki
mleko
150 Gramów
cukier
Kalorie dla 1 porcji
201-300 kc
Alergeny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sok pomarańczowy Tymbark. Dodać do masy skórkę z pomarańczy.
  2. Margarynę roztopić w rondlu. Jeszcze gorącą wlewać bardzo pomału do ciasta, cały czas miksując.
  3. Formę na babkę z tuleją wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Piec ciasto w nagrzanym do 180 C piekarniku (góra,dół) przez ok 50 minut. Po upieczeniu wystudzić.
  4. Polewa: Masło roztopić z cukrem. Dodać mleko. Ściągnąć rondel z ognia i dodać kakao. Na małym ogniu lekko podgrzewać i mieszać do zgęstnienia. Polać ciasto jeszcze ciepłą polewą. Odstawić do ostygnięcia i stężenia polewy.

Opis

Pyszna, wielkanocna babka mocno pomarańczowa. Jest prosta w wykonaniu, a jakże niezastąpiona na wielkanocnym stole.

Podobne przepisy

Tort makowy z pomarańczą

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Tort makowy z pomarańczą

Naleśniki z pomarańczami i sosem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki z pomarańczami i sosem

Sernik piernikowy

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Sernik piernikowy

Ciasto Biskup

Przepis
Średni Do 2 godz
Ciasto Biskup

Sernik Izaura z mango

Przepis
Łatwy Do 15 min
Sernik Izaura z mango

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Ciasto z sercem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!