Babka piaskowa - zawsze się udaje :)

m7
Babka piaskowa - zawsze się udaje :)

3

3.2 / 24

Babeczka piaskowa na niedzielne spotkanie z rodziną :) jest lekka, puszysta... A przede wszystkim szybka w przygotowaniu :)

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

250 g margaryna zwykła

1 szkl. cukier

0.75 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.75 szkl. mąka ziemniaczana

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. aromat

4 szt. jaja kurze całe

0.50 szt. proszek do pieczenia

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Do miski wkładamy miękką margarynę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, kilka kropel aromatu i całość miksujemy.

2

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie przesiewamy przez sito (babka wtedy jest bardziej puszysta).

3

Ciągle miksując dodajemy po kilka łyżek mąki i po całym jednym jajku. Utartą masę wlewamy do foremki na babkę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.

4

Pieczemy w temperaturze około 180-190 stopni przez 45 minut. Po wystygnięciu babki, oprószamy ją cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły