3

Składniki

250 Gramów
margaryna zwykła
1 Szklanka
cukier
0.75 Szklanki
mąka pszenna
0.75 Szklanki
mąka ziemniaczana
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
Aromat
4 Sztuki
jaja kurze całe
0.5 Sztuki
PROSZEK DO PIECZENIA
2 Łyżki
cukier puder
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do miski wkładamy miękką margarynę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, kilka kropel aromatu i całość miksujemy.
  2. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie przesiewamy przez sito (babka wtedy jest bardziej puszysta).
  3. Ciągle miksując dodajemy po kilka łyżek mąki i po całym jednym jajku. Utartą masę wlewamy do foremki na babkę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
  4. Pieczemy w temperaturze około 180-190 stopni przez 45 minut. Po wystygnięciu babki, oprószamy ją cukrem pudrem.

Opis

Babeczka na niedzielne spotkanie z rodziną :) jest lekka, puszysta... A przede wszystkim szybka w przygotowaniu :)

Podobne przepisy

Tort czekoladowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Tort czekoladowy

Sernik z polewą kakaową

Przepis
Średni Do 3 godz
Sernik z polewą kakaową

Babka piaskowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Babka piaskowa

Ciasto ucierane pod makowiec lub sernik

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ciasto ucierane pod makowiec lub sernik

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Puszysty sernik z kokosem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Puszysty sernik z kokosem

Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!