3

Składniki

250 Gramów
margaryna zwykła
1 Szklanka
cukier
0.75 Szklanki
mąka pszenna
0.75 Szklanki
mąka ziemniaczana
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
Aromat
4 Sztuki
jaja kurze całe
0.5 Sztuki
PROSZEK DO PIECZENIA
2 Łyżki
cukier puder
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Do miski wkładamy miękką margarynę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, kilka kropel aromatu i całość miksujemy.
  2. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie przesiewamy przez sito (babka wtedy jest bardziej puszysta).
  3. Ciągle miksując dodajemy po kilka łyżek mąki i po całym jednym jajku. Utartą masę wlewamy do foremki na babkę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
  4. Pieczemy w temperaturze około 180-190 stopni przez 45 minut. Po wystygnięciu babki, oprószamy ją cukrem pudrem.

Opis

Babeczka na niedzielne spotkanie z rodziną :) jest lekka, puszysta... A przede wszystkim szybka w przygotowaniu :)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!