1

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
0.5 Kostki
masło
0.5 Szklanki
mąka pszenna
0.5 Szklanki
mąka ziemniaczana
1 Szklanka
cukier
0.5 Szklanki
śmietana 12%
2 Sztuki
budyń śmietankowy
3 Sztuki
jaja kurze całe
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Do utartego na puch masła i cukru pudru dodajemy, cały czas ucierając, po jednym żółtku.
  2. Gdy składniki się połączą, wlewamy, w mniejszych porcjach, śmietanę i nadal ucieramy. Dodajemy, siejąc przez sito, obie mąki, budynie i proszek do pieczenia.
  3. Ciasto wyrabiamy przez ok. 8 min. Pod koniec dodajemy pianę ubitą z białek i lekko, ale dokładnie mieszamy.
  4. Całość przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą, średniej wielkości formy babkowej. Wstawiamy do piekarnika o temp. 160 st. I pieczemy przez 45 min. Lub nieco dłużej. Wyjmujemy gdy wierzch babki jest zrumieniony, a boki odstają od formy.
  5. Po ok. 10 min babkę możemy już wyjąć z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Opis

Babka wyśmienicie smakuje, a ciasto nie wychodzi suche. Prezentuje się świetnie na świątecznym stole.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!