Babka piaskowa śmietankowa

m7
Babka piaskowa śmietankowa

1

4.5 / 8

Babka piaskowa wyśmienicie smakuje, a ciasto nie wychodzi suche. Prezentuje się świetnie na świątecznym stole.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 kost. masło

0.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

1 szkl. cukier

0.50 szkl. śmietana 12%

2 szt. budyń śmietankowy

3 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Do utartego na puch masła i cukru pudru dodajemy, cały czas ucierając, po jednym żółtku.

2

Gdy składniki się połączą, wlewamy, w mniejszych porcjach, śmietanę i nadal ucieramy. Dodajemy, siejąc przez sito, obie mąki, budynie i proszek do pieczenia.

3

Ciasto wyrabiamy przez ok. 8 min. Pod koniec dodajemy pianę ubitą z białek i lekko, ale dokładnie mieszamy.

4

Całość przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą, średniej wielkości formy babkowej. Wstawiamy do piekarnika o temp. 160 st. I pieczemy przez 45 min. Lub nieco dłużej. Wyjmujemy gdy wierzch babki jest zrumieniony, a boki odstają od formy.

5

Po ok. 10 min babkę możemy już wyjąć z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły