Babka piaskowa śmietankowa
m7
1
4.5 / 8
0
Babka piaskowa wyśmienicie smakuje, a ciasto nie wychodzi suche. Prezentuje się świetnie na świątecznym stole.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
12 porcji
Składniki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
0.50 kost. masło
0.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
1 szkl. cukier
0.50 szkl. śmietana 12%
2 szt budyń śmietankowy
3 szt jaja kurze całe
Przygotowanie
Do utartego na puch masła i cukru pudru dodajemy, cały czas ucierając, po jednym żółtku.
Gdy składniki się połączą, wlewamy, w mniejszych porcjach, śmietanę i nadal ucieramy. Dodajemy, siejąc przez sito, obie mąki, budynie i proszek do pieczenia.
Ciasto wyrabiamy przez ok. 8 min. Pod koniec dodajemy pianę ubitą z białek i lekko, ale dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą, średniej wielkości formy babkowej. Wstawiamy do piekarnika o temp. 160 st. I pieczemy przez 45 min. Lub nieco dłużej. Wyjmujemy gdy wierzch babki jest zrumieniony, a boki odstają od formy.
Po ok. 10 min babkę możemy już wyjąć z formy i posypujemy cukrem pudrem.