Babka pekanowo pomarańczowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Babka pekanowo pomarańczowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F2710-1702057643568.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszna babka o lekko cytrusowej nucie. Przepis na babkę piaskową z orzechami Pecan urozmaicają ten popularny wypiek!
0
0 / 0
Pyszna babka o lekko cytrusowej nucie. Przepis na babkę piaskową z orzechami Pecan urozmaicają ten popularny wypiek!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
125 mleko
3 łyżecz. skórka z cytryny
185 g cukier
125 g masło
100 g orzechy pecan
185 g lubella mąka puszysta uniwersalna
125 g cukier puder
2 szt. jaja kurze całe
1 łyżka skórka z pomarańczy
3 łyżka wrzątek
Przygotowanie
Cukier i masło utrzeć na jasna i kremowa masę. Dodać jajko, wymieszać, dodać kolejne i ponownie wymieszać. Dorzucić orzechy, skórkę cytrynowa, wymieszać. Na koniec dodawać przesiana make na zmianę z mlekiem. Wymieszać i przełożyć do przygotowanej blaszki. Wygładzić powierzchnie.
Piec 50-60 min, do momentu gdy ciasto nie przykleja się już do szpikulca. Wyjąc z piekarnika i zostawi w blaszce jeszcze przez 10 min. Następnie przełożyć na metalowa podstawkę.
Aby przygotować lukier, do miski należy włożyć cukier puder, skórkę pomarańczowa oraz wlać ok 2 łyżki wrzącej wody (ja wlałam 3 i lukier był bardzo gesty), i mieszać dopóki lukier nie stanie się jednolity i gładki. Rozsmarować na powierzchni ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 180C. Blaszkę o wymiarach 12x22 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza dłuższe brzegi blaszki.