Babka pekanowo pomarańczowa

m7
Babka pekanowo pomarańczowa

0

0 / 0

Pyszna babka o lekko cytrusowej nucie. Przepis na babkę piaskową z orzechami Pecan urozmaicają ten popularny wypiek!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

125 mleko

3 łyżecz. skórka z cytryny

185 g cukier

125 g masło

100 g orzechy pecan

185 g lubella mąka puszysta uniwersalna

125 g cukier puder

2 szt. jaja kurze całe

1 łyżka skórka z pomarańczy

3 łyżka wrzątek

Przygotowanie


1

Cukier i masło utrzeć na jasna i kremowa masę. Dodać jajko, wymieszać, dodać kolejne i ponownie wymieszać. Dorzucić orzechy, skórkę cytrynowa, wymieszać. Na koniec dodawać przesiana make na zmianę z mlekiem. Wymieszać i przełożyć do przygotowanej blaszki. Wygładzić powierzchnie.

2

Piec 50-60 min, do momentu gdy ciasto nie przykleja się już do szpikulca. Wyjąc z piekarnika i zostawi w blaszce jeszcze przez 10 min. Następnie przełożyć na metalowa podstawkę.

3

Aby przygotować lukier, do miski należy włożyć cukier puder, skórkę pomarańczowa oraz wlać ok 2 łyżki wrzącej wody (ja wlałam 3 i lukier był bardzo gesty), i mieszać dopóki lukier nie stanie się jednolity i gładki. Rozsmarować na powierzchni ciasta.

4

Piekarnik rozgrzać do 180C. Blaszkę o wymiarach 12x22 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza dłuższe brzegi blaszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

614

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

76

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły