Babka muślinowa

m7
Babka muślinowa

0

0 / 0

Bez tradycyjnej babki trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Przedstawiamy przepis na pyszną babkę muślinową.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

0.25 szkl. cukier puder

1.50 szkl. cukier

0.75 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

3 łyżka rodzynki

1 łyżka margaryna zwykła

1 łyżka bułka tarta

1 łyżka rum

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. ocet winny

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

0.50 szt. cytryna

Przygotowanie


1

Oddzielić żółtka od białek.

2

Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.

3

Żółtka zmiksować z cukrem, dodając pod koniec miksowania sok i skórkę z cytryny.

4

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą i (ciągle mieszając) porcjami dodawać do masy żółtkowej.

5

Rodzynki umyć, osuszyć, włożyć do ciasta i starannie wymieszać.

6

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder i delikatnie wymieszać z ciastem.

7

Formę wysmarować margaryną, wysypać bułka tartą i napełnić do 2/3 wysokości.

8

Piec babkę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.

9

Cukier rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, wlać ocet i zagotować. Następnie garnek z syropem wstawić do naczynia z zimną wodą i jeszcze ciepły syrop ucierać dotąd, aż zbieleje.

10

Pod koniec ucierania wlać rum.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

202

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły