Babka muślinowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Babka muślinowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977608876.jpeg&w=3840&q=75)
Bez tradycyjnej babki trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Przedstawiamy przepis na pyszną babkę muślinową.
0
0 / 0
Bez tradycyjnej babki trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Przedstawiamy przepis na pyszną babkę muślinową.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
0.25 szkl. cukier puder
1.50 szkl. cukier
0.75 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
3 łyżka rodzynki
1 łyżka margaryna zwykła
1 łyżka bułka tarta
1 łyżka rum
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. ocet winny
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
0.50 szt. cytryna
Przygotowanie
Oddzielić żółtka od białek.
Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Żółtka zmiksować z cukrem, dodając pod koniec miksowania sok i skórkę z cytryny.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą i (ciągle mieszając) porcjami dodawać do masy żółtkowej.
Rodzynki umyć, osuszyć, włożyć do ciasta i starannie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder i delikatnie wymieszać z ciastem.
Formę wysmarować margaryną, wysypać bułka tartą i napełnić do 2/3 wysokości.
Piec babkę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.
Cukier rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, wlać ocet i zagotować. Następnie garnek z syropem wstawić do naczynia z zimną wodą i jeszcze ciepły syrop ucierać dotąd, aż zbieleje.
Pod koniec ucierania wlać rum.