Babka marmurkowa

Kakao DecoMorreno
Babka marmurkowa

0

0 / 0

Babka marmurkowa to tradycyjne, puszyste ciasto o efektownym wzorze łączącym jasne i kakaowe warstwy. Sprawdza się doskonale jako wypiek na święta, Wielkanoc, uroczyste spotkania rodzinne czy codzienny deser do kawy i herbaty. Łatwa w przygotowaniu, pięknie się prezentuje i zawsze robi wrażenie na gościach.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

300 g mąka pszenna lubella

200 g cukier

250 g masło

1 opak. cukier wanilinowy

4 szt. jaja

2 łyżecz. proszek do pieczenia

100 ml mleko

2 łyżka kakao decomorreno

1 szczyp. sól

1 łyżka cukier puder do posypania

Przygotowanie


1

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.

2

Dodawać kolejno jajka, cały czas miksując.

3

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

4

Stopniowo dodawać mąkę na przemian z mlekiem do masy maślanej, miksując na średnich obrotach.

5

Ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.

6

Foremkę (keksówkę) wysmarować masłem i obsypać mąką.

7

Wylewać naprzemiennie jasne i ciemne ciasto, a na końcu przeciągnąć nożem wzdłuż, by powstał efekt marmurkowy.

8

Piec w 180°C (góra–dół) około 50–55 minut, do suchego patyczka.

9

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

361

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły