Babka marmurkowa

Kakao DecoMorreno

Babka marmurkowa to tradycyjne, puszyste ciasto o efektownym wzorze łączącym jasne i kakaowe warstwy. Sprawdza się doskonale jako wypiek na święta, Wielkanoc, uroczyste spotkania rodzinne czy codzienny deser do kawy i herbaty. Łatwa w przygotowaniu, pięknie się prezentuje i zawsze robi wrażenie na gościach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
361
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Babka marmurkowa to tradycyjne, puszyste ciasto o efektownym wzorze łączącym jasne i kakaowe warstwy. Sprawdza się doskonale jako wypiek na święta, Wielkanoc, uroczyste spotkania rodzinne czy codzienny deser do kawy i herbaty. Łatwa w przygotowaniu, pięknie się prezentuje i zawsze robi wrażenie na gościach.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
300 g mąka pszenna lubella
200 g cukier
250 g masło
1 opak. cukier wanilinowy
4 szt. jaja
2 łyżecz. proszek do pieczenia
100 ml mleko
2 łyżka kakao decomorreno
1 szczyp. sól
1 łyżka cukier puder do posypania
Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Dodawać kolejno jajka, cały czas miksując.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Stopniowo dodawać mąkę na przemian z mlekiem do masy maślanej, miksując na średnich obrotach.
Ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Foremkę (keksówkę) wysmarować masłem i obsypać mąką.
Wylewać naprzemiennie jasne i ciemne ciasto, a na końcu przeciągnąć nożem wzdłuż, by powstał efekt marmurkowy.
Piec w 180°C (góra–dół) około 50–55 minut, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
361
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.