Babka marmurkowa

Kakao DecoMorreno
Babka marmurkowa

Średnia 0 / 0

Oceń!

Babka marmurkowa to tradycyjne, puszyste ciasto o efektownym wzorze łączącym jasne i kakaowe warstwy. Sprawdza się doskonale jako wypiek na święta, Wielkanoc, uroczyste spotkania rodzinne czy codzienny deser do kawy i herbaty. Łatwa w przygotowaniu, pięknie się prezentuje i zawsze robi wrażenie na gościach.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

300 g mąka pszenna lubella

200 g cukier

250 g masło

1 opak. cukier wanilinowy

4 szt. jaja

2 łyżecz. proszek do pieczenia

100 ml mleko

2 łyżka kakao decomorreno

1 szczyp. sól

1 łyżka cukier puder do posypania

Przygotowanie


Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.

Dodawać kolejno jajka, cały czas miksując.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Stopniowo dodawać mąkę na przemian z mlekiem do masy maślanej, miksując na średnich obrotach.

Ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Foremkę (keksówkę) wysmarować masłem i obsypać mąką.

Wylewać naprzemiennie jasne i ciemne ciasto, a na końcu przeciągnąć nożem wzdłuż, by powstał efekt marmurkowy.

Piec w 180°C (góra–dół) około 50–55 minut, do suchego patyczka.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

361

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły