Babka kajmakowa z czekoladą
IwonaChmiel
Miękka i wilgotna babka o wyśmienitym karmelowym smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
375
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Miękka i wilgotna babka o wyśmienitym karmelowym smaku.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
180 g masło
80 g cukier
80 g jogurt naturalny
320 g masa kajmakowa
6 szt. jaja l
280 g mąka pszenna tortowa lubella
70 g czekolada gorzka
2 łyżecz. proszek do pieczenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z 40 g cukru na puszystą i jasną masę. Dodać masę kajmakową, wymieszać. Dodać żółtka, jedno po drugim, mieszając po każdym dodaniu. Dodać mąkę na zmianę z jogurtem, w dwóch turach, wymieszać tylko do połączenia składników. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do masy kajmakowej dodać 1/3 ubitych białek, wymieszać. Dodać pozostałe białka. Delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Wsypać drobno pokrojoną czekoladę, wymieszać.
Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać do niej masę. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C i piec przez 30 minut. Po tym czasie podnieść temperaturę pieczenia do 175 stopni C i piec kolejne 25 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdyby góra babki za mocno się piekła, przykryć folią spożywczą. Wyjąć i przestudzić.
Przestudzoną babkę ozdobić polewą czekoladową, kajmakiem i wiórkami czekoladowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
375
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.