Babka kajmakowa z czekoladą

IwonaChmiel
Babka kajmakowa z czekoladą

0

0 / 0

Miękka i wilgotna babka o wyśmienitym karmelowym smaku.

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

180 g masło

80 g cukier

80 g jogurt naturalny

320 g masa kajmakowa

6 szt. jaja l

280 g mąka pszenna tortowa lubella

70 g czekolada gorzka

2 łyżeczka proszek do pieczenia

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z 40 g cukru na puszystą i jasną masę. Dodać masę kajmakową, wymieszać. Dodać żółtka, jedno po drugim, mieszając po każdym dodaniu. Dodać mąkę na zmianę z jogurtem, w dwóch turach, wymieszać tylko do połączenia składników. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do masy kajmakowej dodać 1/3 ubitych białek, wymieszać. Dodać pozostałe białka. Delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Wsypać drobno pokrojoną czekoladę, wymieszać.

2

Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać do niej masę. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C i piec przez 30 minut. Po tym czasie podnieść temperaturę pieczenia do 175 stopni C i piec kolejne 25 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdyby góra babki za mocno się piekła, przykryć folią spożywczą. Wyjąć i przestudzić.

3

Przestudzoną babkę ozdobić polewą czekoladową, kajmakiem i wiórkami czekoladowymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły