Babka kajmakowa z czekoladą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
IwonaChmiel
![Babka kajmakowa z czekoladą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973120868.jpeg&w=3840&q=75)
Miękka i wilgotna babka o wyśmienitym karmelowym smaku.
0
0 / 0
Miękka i wilgotna babka o wyśmienitym karmelowym smaku.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
180 g masło
80 g cukier
80 g jogurt naturalny
320 g masa kajmakowa
6 szt. jaja l
280 g mąka pszenna tortowa lubella
70 g czekolada gorzka
2 łyżecz. proszek do pieczenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z 40 g cukru na puszystą i jasną masę. Dodać masę kajmakową, wymieszać. Dodać żółtka, jedno po drugim, mieszając po każdym dodaniu. Dodać mąkę na zmianę z jogurtem, w dwóch turach, wymieszać tylko do połączenia składników. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do masy kajmakowej dodać 1/3 ubitych białek, wymieszać. Dodać pozostałe białka. Delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Wsypać drobno pokrojoną czekoladę, wymieszać.
Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać do niej masę. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C i piec przez 30 minut. Po tym czasie podnieść temperaturę pieczenia do 175 stopni C i piec kolejne 25 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdyby góra babki za mocno się piekła, przykryć folią spożywczą. Wyjąć i przestudzić.
Przestudzoną babkę ozdobić polewą czekoladową, kajmakiem i wiórkami czekoladowymi.