Babka drożdżowa z bakaliami

decomorreno
Babka drożdżowa z bakaliami

2

2.8 / 5

Niezastąpiony dodatek do herbaty lub kawy, czyli babka drożdżowa. Proponujemy przepis na przepyszną babkę drożdżową z bakaliami. Do jej przygotowania będziesz potrzebować m.in.: budyniu śmietankowego, żurawiny, orzechów włoskich oraz rodzynków.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna wrocławska

4 szt. żółtko jaja kurzego

0.50 szkl. cukier trzcinowy

1 łyżka kakao decomorreno

25 g drożdże

50 g masło

0.75 szkl. mleko

1 szt. budyń śmietankowy

1 szcz. sól

5 szt. orzechy włoskie

10 szt. żurawina łowicz

10 szt. rodzynki

0.50 szt. cukier puder

2 łyżka gorąca woda

5 szt. żurawina suszona

Przygotowanie


1

W miseczce rozdrabniamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, zalewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka. Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (zaczyn).

2

Przesiewamy pozostałą mąkę ze szczyptą soli i kopiastą łyżką kakao do naczynia, mieszając dodajemy żółtka i budyń śmietankowy.

3

W garnku podgrzewamy mleko z masłem i pozostałym cukrem.

4

Do miski z mąką przelewamy ciepłe mleko, dodajemy zaczyn drożdżowy i łączymy wszystkie składniki, wyrabiając ciasto na gładką masę. Na koniec dodajemy bakalie i wyrabiamy.

5

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, po czym przekładamy do formy na babkę. Następnie ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny.

6

Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

7

Przygotowujemy lukier: do miseczki wsypujemy cukier puder i wlewamy 2 łyżki gorącej wody. Łyżką ucieramy cukier z wodą do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

8

Babkę dekorujemy lukrem i żurawiną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły