Babka drożdżowa z bakaliami
decomorreno
Niezastąpiony dodatek do herbaty lub kawy, czyli babka drożdżowa. Proponujemy przepis na przepyszną babkę drożdżową z bakaliami. Do jej przygotowania będziesz potrzebować m.in.: budyniu śmietankowego, żurawiny, orzechów włoskich oraz rodzynków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
388
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
2.8 / 5
Niezastąpiony dodatek do herbaty lub kawy, czyli babka drożdżowa. Proponujemy przepis na przepyszną babkę drożdżową z bakaliami. Do jej przygotowania będziesz potrzebować m.in.: budyniu śmietankowego, żurawiny, orzechów włoskich oraz rodzynków.
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna wrocławska
4 szt. żółtko jaja kurzego
0.50 szkl. cukier trzcinowy
1 łyżka kakao decomorreno
25 g drożdże
50 g masło
0.75 szkl. mleko
1 szt. budyń śmietankowy
1 szczyp. sól
5 szt. orzechy włoskie
10 szt. żurawina łowicz
10 szt. rodzynki
0.50 szt. cukier puder
2 łyżka gorąca woda
5 szt. żurawina suszona
Przygotowanie
W miseczce rozdrabniamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, zalewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka. Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (zaczyn).
Przesiewamy pozostałą mąkę ze szczyptą soli i kopiastą łyżką kakao do naczynia, mieszając dodajemy żółtka i budyń śmietankowy.
W garnku podgrzewamy mleko z masłem i pozostałym cukrem.
Do miski z mąką przelewamy ciepłe mleko, dodajemy zaczyn drożdżowy i łączymy wszystkie składniki, wyrabiając ciasto na gładką masę. Na koniec dodajemy bakalie i wyrabiamy.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, po czym przekładamy do formy na babkę. Następnie ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowujemy lukier: do miseczki wsypujemy cukier puder i wlewamy 2 łyżki gorącej wody. Łyżką ucieramy cukier z wodą do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Babkę dekorujemy lukrem i żurawiną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
388
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.