Babka czekoladowa z cukinią – bez glutenu i cukru
decomorreno
Przejdź na słodszą stronę cukinii i zaserwuj sobie i bliskim tę pyszną, aromatyczną babkę cukiniową o mocno czekoladowym smaku. Choć jest bezglutenowa, bezmleczna, bezcukrowa i bezjajeczna - to w smaku i konsystencji praktycznie nie odbiega od wypieku na mące pszennej z glutenem. Babka jest bardzo prosta w przygotowaniu, dodatkowo uwieńczona polewa czekoladową staje się jeszcze bardziej wyrazista w smaku i mocniej czekoladowa. Pyyycha!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
315
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Przejdź na słodszą stronę cukinii i zaserwuj sobie i bliskim tę pyszną, aromatyczną babkę cukiniową o mocno czekoladowym smaku. Choć jest bezglutenowa, bezmleczna, bezcukrowa i bezjajeczna - to w smaku i konsystencji praktycznie nie odbiega od wypieku na mące pszennej z glutenem. Babka jest bardzo prosta w przygotowaniu, dodatkowo uwieńczona polewa czekoladową staje się jeszcze bardziej wyrazista w smaku i mocniej czekoladowa. Pyyycha!
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
280 g mąka migdałowa
45 g kakao decomorreno
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
260 g cukinia
6 szt. jaja
115 g olej kokosowy
1 łyżecz. ekstrakt z pomarańczy
60 g olej kokosowy nierafinowany płynny
45 g kakao decomorreno
2 łyżecz. erytrytol
Przygotowanie
Formę na babkę wysmaruj olejem kokosowym i oprósz kakao. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę migdałową, kakao oraz erytrol, proszek do pieczenia (bez glutenu) i szczyptę soli.
W drugim naczyniu zetrzyj na małych oczkach umytą cukiernię, dodaj do niej 6 dużych jajek, rozpuszczony olej kokosowy oraz ekstrakt pomarańczowy i startą skórkę z 1 pomarańczy.
Przelej płynne składniki do suchych i połącz. Przelej ciasto do formy i piecz przez około 50 minut w temp. 170 °C. Po upieczeniu odstaw na około 15 minut do wystudzenia, po tym czasie wyjmij z formy.
Gdy ciasto wystygnie przygotuj polewę. Rozpuść olej kokosowy, dodaj kakao oraz erytrol i wymieszaj. Możesz również użyć gotowej gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek oleju kokosowego.
Babkę czekoladową udekoruj polewą i wierzch posyp posiekanymi migdałami. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
315
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.