Babka czekoladowa

bartosz.kisielewski
Babka czekoladowa

0

0 / 0

Pyszna czekoladowa babka z intensywnym aromatycznym kakao, która będzie wspaniałą ozdobą Wielkanocnego stołu.

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

110 g masło

20 g kakao decomorreno

100 g czekolada gorzka

175 g cukier puder

2 szt. jaja l

2 łyżecz. ekstrakt cytrynowy

160 g mąka lubella puszysta tortowa

1 szczyp. sól

1 łyżecz. soda oczyszczona

60 śmietana 18%

50 g suszona miechunka

70 g czekolada gorzka

50 g śmietanka kremowa 30%

2 łyżka płatki kokosowe

2 łyżka kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie


1

W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do niego połamane kawałki czekolady. Mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy kakao, sodę i proszek do pieczenia i śmietanę i wszystko mieszamy.

2

Jajka z cukrem, szczyptą soli i ekstraktem z cytryny ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy czekoladową masę i mąkę i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy suszone owoce miechunki i żurawiny i delikatnie mieszamy.

3

Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej kakao i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy w formie do pieczenia, a po około 15 minutach delikatnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

4

Przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietankę, ale tak żeby się nie zagotowała. Następnie dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści.

5

Na wystudzoną babkę wylewamy polewę i układamy na niej dekoracje np. płatki kokosowe, skórkę pomarańczową i czekoladowe kulki itp.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły