Babka czekoladowa

m7
Babka czekoladowa

0

0 / 0

Jest po prostu pyszna według mnie. Wam polecam wypróbować i wydać własną opinię. Piekę ją nie tylko na święta wielkanocne, ale bardzo często w normalnej kwadratowej blaszce. Polecam.

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szkl. śmietana

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. proszek do pieczenia

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. czekolada deserowa

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka mleko

50 dag. mąka lubella puszysta tortowa

25 dag. cukier

25 dag. masło roślinne

Przygotowanie


1

Masło utrzeć do białości i ciągle mieszając dodawać stopniowo cukier(25 dkg).

2

Następnie dodać żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3

Całość starannie wymieszać i dodać śmietanę oraz pianę z białek.

4

Podzielić ciasto na połowę.

5

Do jednej dodać kakao i cukier.(5 dkg).

6

Do natłuszczonej formy wlać najpierw jasne ciasto, a potem ciasto ciemne.

7

Piec ok.1 godziny w 180 stopniach.

8

Gotowa babkę polać jeszcze ciepła czekoladą deserową rozpuszczoną z trzema łyżkami mleka.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

602

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

70

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły