Example thumb
0

Składniki

1 Szklanka
śmietana
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
Czekolada deserowa
3 Łyżki
kakao
3 Łyżki
mleko
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
25 Dekagramów
cukier
25 Dekagramów
Masło roślinne
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Masło utrzeć do białości i ciągle mieszając dodawać stopniowo cukier(25 dkg).
  2. Następnie dodać żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Całość starannie wymieszać i dodać śmietanę oraz pianę z białek.
  4. Podzielić ciasto na połowę.
  5. Do jednej dodać kakao i cukier.(5 dkg).
  6. Do natłuszczonej formy wlać najpierw jasne ciasto, a potem ciasto ciemne.
  7. Piec ok.1 godziny w 180 stopniach.
  8. Gotowa babkę polać jeszcze ciepła czekoladą deserową rozpuszczoną z trzema łyżkami mleka.

Opis

Jest po prostu pyszna według mnie. Wam polecam wypróbować i wydać własną opinię. Piekę ją nie tylko na święta wielkanocne, ale bardzo często w normalnej kwadratowej blaszce. Polecam.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!