Babka czekoladowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Babka czekoladowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974693180.jpeg&w=3840&q=75)
Jest po prostu pyszna według mnie. Wam polecam wypróbować i wydać własną opinię. Piekę ją nie tylko na święta wielkanocne, ale bardzo często w normalnej kwadratowej blaszce. Polecam.
0
0 / 0
Jest po prostu pyszna według mnie. Wam polecam wypróbować i wydać własną opinię. Piekę ją nie tylko na święta wielkanocne, ale bardzo często w normalnej kwadratowej blaszce. Polecam.
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szkl. śmietana
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. proszek do pieczenia
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. czekolada deserowa
3 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka mleko
50 dag. mąka lubella puszysta tortowa
25 dag. cukier
25 dag. masło roślinne
Przygotowanie
Masło utrzeć do białości i ciągle mieszając dodawać stopniowo cukier(25 dkg).
Następnie dodać żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość starannie wymieszać i dodać śmietanę oraz pianę z białek.
Podzielić ciasto na połowę.
Do jednej dodać kakao i cukier.(5 dkg).
Do natłuszczonej formy wlać najpierw jasne ciasto, a potem ciasto ciemne.
Piec ok.1 godziny w 180 stopniach.
Gotowa babkę polać jeszcze ciepła czekoladą deserową rozpuszczoną z trzema łyżkami mleka.