Babka cytrynowo-kakaowa

decomorreno
Babka cytrynowo-kakaowa

3

3.4 / 23

Miękka i soczysta babka o smaku cytrynowo-kakaowym to idealny deser dla wszystkich spragnionych nieco słodyczy w życiu! Przepis świetnie sprawdza się jako wielkanocny wypiek lub dodatek do popołudniowej kawy.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

3 szkl. cukier

0.75 szkl. olej słonecznikowy

200 g masło

0.33 szkl. woda

6 szt. jajko

0.75 szkl. kakao decomorreno

2 łyżka proszek do pieczenia

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. starta skórka cytryny

1 szcz. wiórki skórki cytrynowej

Przygotowanie


1

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na bardzo sztywną pianę, następnie dodajemy 2 szklanki cukru.

2

Nadal ubijając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, po pół szklanki mąki, olej i ¼ szklanki zimnej wody, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy.

3

Gdy masa będzie gotowa, rozdzielamy ją na dwie części. Do jednej dodajemy startą skórkę z jednej cytryny, a do drugiej pół szklanki kakao. Mieszamy.

4

Masy wlewamy do formy na babkę naprzemiennie.

5

Pieczemy w piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).

6

Przygotowujemy polewę kakaową: Kostkę masła lub margaryny, szklankę cukru, pozostała wodę (3 łyżki) i 4 łyżki kakao (1/4 szklanki) mieszamy dobrze w garnku i zagotowujemy do rozpuszczenia.

7

Upieczoną babkę polewamy polewą kakaową i posypujemy wiórkami skórki cytrynowej.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły