3

Składniki

3 Szklanki
0.75 Szklanki
ingridient
Kakao DecoMorreno
3 Szklanki
cukier
0.75 Szklanki
olej słonecznikowy
200 Gramów
masło
0.33 Szklanki
woda
6 Sztuk
jajko
2 Łyżki
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
Starta skórka cytryny
1 Szczypta
Wiórki skórki cytrynowej
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na bardzo sztywną pianę, następnie dodajemy 2 szklanki cukru.
  2. Nadal ubijając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, po pół szklanki mąki, olej i ¼ szklanki zimnej wody, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy.
  3. Gdy masa będzie gotowa, rozdzielamy ją na dwie części. Do jednej dodajemy startą skórkę z jednej cytryny, a do drugiej pół szklanki kakao. Mieszamy.
  4. Masy wlewamy do formy na babkę naprzemiennie.
  5. Pieczemy w piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).
  6. Przygotowujemy polewę kakaową: Kostkę masła lub margaryny, szklankę cukru, pozostała wodę (3 łyżki) i 4 łyżki kakao (1/4 szklanki) mieszamy dobrze w garnku i zagotowujemy do rozpuszczenia.
  7. Upieczoną babkę polewamy polewą kakaową i posypujemy wiórkami skórki cytrynowej.

Podobne przepisy

Ciasto z sercem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Muffiny kakaowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffiny kakaowe

Kakaowe Pancakes

Przepis
Łatwy Do 15 min
Kakaowe Pancakes

Sernik Izaura z mango

Przepis
Łatwy Do 15 min
Sernik Izaura z mango

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Sernik z polewą kakaową

Przepis
Średni Do 3 godz
Sernik z polewą kakaową

Ciastka Kwiatuszki

Przepis
Trudny Do 1 godz
Ciastka Kwiatuszki

Sernik piernikowy

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Sernik piernikowy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!