Babka cytrynowo-kakaowa
decomorreno
3
3.4 / 23
0
Miękka i soczysta babka o smaku cytrynowo-kakaowym to idealny deser dla wszystkich spragnionych nieco słodyczy w życiu! Przepis świetnie sprawdza się jako wielkanocny wypiek lub dodatek do popołudniowej kawy.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
3 szkl. cukier
0.75 szkl. olej słonecznikowy
200 gr masło
0.33 szkl. woda
6 szt jajko
0.75 szkl. kakao decomorreno
2 łyżka proszek do pieczenia
1 szt cukier waniliowy
1 szt starta skórka cytryny
1 szcz. wiórki skórki cytrynowej
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na bardzo sztywną pianę, następnie dodajemy 2 szklanki cukru.
Nadal ubijając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, po pół szklanki mąki, olej i ¼ szklanki zimnej wody, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy.
Gdy masa będzie gotowa, rozdzielamy ją na dwie części. Do jednej dodajemy startą skórkę z jednej cytryny, a do drugiej pół szklanki kakao. Mieszamy.
Masy wlewamy do formy na babkę naprzemiennie.
Pieczemy w piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).
Przygotowujemy polewę kakaową: Kostkę masła lub margaryny, szklankę cukru, pozostała wodę (3 łyżki) i 4 łyżki kakao (1/4 szklanki) mieszamy dobrze w garnku i zagotowujemy do rozpuszczenia.
Upieczoną babkę polewamy polewą kakaową i posypujemy wiórkami skórki cytrynowej.