Babka cytrynowa z makiem

Lubella

Babka cytrynowa z makiem to klasyczne ucierane ciasto, które jest wilgotne i aromatyczne. Dobrze pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i do zwykłej popołudniowej kawy. Możesz upiec ją dzień wcześniej – polana cytrynowym lukrem długo pozostaje świeża i nie wysycha tak szybko jak zwykłe biszkopty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
285
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Babka cytrynowa z makiem to klasyczne ucierane ciasto, które jest wilgotne i aromatyczne. Dobrze pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i do zwykłej popołudniowej kawy. Możesz upiec ją dzień wcześniej – polana cytrynowym lukrem długo pozostaje świeża i nie wysycha tak szybko jak zwykłe biszkopty.
9
Składniki
210 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
150 g masło
150 g cukier
4 szt. jaja
200 g mąka pszenna lubella
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
1 szt. cytryna
2 łyżka mak
50 ml mleko
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę babkową – natłuść masłem i lekko oprósz mąką.
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodawaj kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i mak.
Stopniowo dodawaj suche składniki do masy maślanej, na przemian z mlekiem.
Dodaj startą skórkę i sok z jednej cytryny, delikatnie wymieszaj szpatułką.

Przełóż ciasto do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch.
Pieczenie ciasta
Piecz w nagrzanym piekarniku 40–45 minut, aż do suchego patyczka.

Po upieczeniu pozostaw babkę w formie na 10 min, potem wyjmij i ostudź całkowicie na kratce.
Lukrowanie ciasta
W miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny na gładki, lekko lejący lukier.
Polej nim wystudzoną babkę i odstaw, aby lukier lekko zastygł.
Czasy, temperatura, ustawienia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
285
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.