Babka cytrynowa z makiem

Lubella
Babka cytrynowa z makiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Babka cytrynowa z makiem to klasyczne ucierane ciasto, które jest wilgotne i aromatyczne. Dobrze pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i do zwykłej popołudniowej kawy. Możesz upiec ją dzień wcześniej – polana cytrynowym lukrem długo pozostaje świeża i nie wysycha tak szybko jak zwykłe biszkopty.

9

Składniki

210 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

150 g masło

150 g cukier

4 szt. jaja

200 g mąka pszenna lubella

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

1 szt. cytryna

2 łyżka mak

50 ml mleko

Przygotowanie


Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę babkową – natłuść masłem i lekko oprósz mąką.

Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.

Dodawaj kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i mak.

Stopniowo dodawaj suche składniki do masy maślanej, na przemian z mlekiem.

Dodaj startą skórkę i sok z jednej cytryny, delikatnie wymieszaj szpatułką.

Krok 6

Przełóż ciasto do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch.


Piecz w nagrzanym piekarniku 40–45 minut, aż do suchego patyczka.

Krok 1

Po upieczeniu pozostaw babkę w formie na 10 min, potem wyjmij i ostudź całkowicie na kratce.


W miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny na gładki, lekko lejący lukier.

Polej nim wystudzoną babkę i odstaw, aby lukier lekko zastygł.

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura pieczenia180°C
Czas pieczenia45minut

Wartości odżywcze na porcję


Energia

285

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

35

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły