Babka cytrynowa
kontakt_1
Wartości odżywcze na porcję
Energia
702
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.9 / 9
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. mąka ziemniaczana
1 szkl. cukier
1 łyżka cukier puder
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. cytryna
200 g margaryna
4 szt. jaja l
1 l tymbark czarna porzeczka
Przygotowanie
Cytrynę sparz wrzątkiem, osusz. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce i wyciśnij z niej sok.
Margarynę rozpuść i ostudź. Jajka ubij z cukrem, dodaj margarynę, obie mąki, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny.
Dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 st. przez ok 40-50 minut. Po wystudzeni obsyp cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
702
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.