Babeczki wielkanocne

joanna.drawc.90
Babeczki wielkanocne

0

0 / 0

Pyszne, mięciutkie i wilgotne babeczki na maślance z trawką, gniazdkiem i jajeczkami wielkanocnymi.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szcz. sól

1 szkl. maślanka

1 szt. jajko kurze całe

0.75 szkl. cukier

0.50 szkl. olej

1 kost. masło

200 g mleko skondensowane słodzone

2 łyżka kakao decomorreno

1 szcz. zielony barwnik spożywczy

36 szt. jajeczka czekoladowe

Przygotowanie


1

Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Następnie dodać maślankę, olej i jajko. Zmiksować do połączenia składników. Nałożyć do 12 papilotek, do 2/3 wysokości papilotki. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

2

Przygotowanie dekoracji: Masło w temperaturze pokojowej włożyć do miski i ucierać mikserem do uzyskania białej, pulchnej masy. Stopniowo wlewać mleko skondensowane w temperaturze pokojowej. Uzyskaną masę podzielić na dwie miseczki w proporcjach 1/3 i 2/3. Do mniejszej porcji dodać kakao i wymieszać. Do większej dodać zielony barwnik i wymieszać. Zieloną masę włożyć do rękawa cukierniczego z tylką do wyciskania trawy i udekorować babeczki tworząc trawkę. Kakaową masę włożyć do rękawa cukierniczego z tylką zakończoną małym, okrągłym otworem i uformować gniazdka. Włożyć do gniazdek po 3 jajeczka czekoladowe. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły