Babeczki chrzanowe z jajkiem przepiórczym i czarnuszką
mlemmlem
Babeczki drożdżowe z chrzanem i czarnuszką rosną idealnie, a w nim jajeczka przepiórcze chowają się idealnie. Takie babeczki w koszyczku miejsce mają, a podczas śniadania wielkanocnego same lub jako dodatek do żurku szybko znikają.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
121
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Babeczki drożdżowe z chrzanem i czarnuszką rosną idealnie, a w nim jajeczka przepiórcze chowają się idealnie. Takie babeczki w koszyczku miejsce mają, a podczas śniadania wielkanocnego same lub jako dodatek do żurku szybko znikają.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
12 szt. jajka przepiórcze
250 g mąka lubella puszysta
20 g drożdże
1 łyżecz. cukier
150 ciepła woda
1 szt. jaja l
1 łyżecz. sól himalajska
2 łyżka chrzan krakus
1 łyżka czarnuszka
1 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
Przygotowujemy 12 foremek na babeczki, aluminiowych lub silikonowych. Jajka gotujemy 2-3 minuty, odcedzamy, zalewamy zimną wodą na 5 minut i obieramy ze skorupek. Obtaczamy je w mące.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut żeby drożdże zaczęły „pracować” rosnąć. Do zaczynu dodajemy roztrzepane jajko, chrzan i całość miksujemy na wysokich obrotach (robotem widełkami).
Następnie dodajemy sól, mąkę (żeby ją dodatkowo spulchnić) i całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera z hakiem. Na koniec dodajemy czarnuszkę i krótko mieszamy. Ciasto powinno być mocno klejące.
Ciasto za pomocą dużej łyżki przekładamy do foremek. Na środek wkładamy do każdej porcji po jednym jajku. Pozostawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Na końcu dociskamy jajko tak, aby jak najwięcej schowały się w cieście.
Piekarnik nastawiamy na 180°C. Wierzch ciasta delikatnie smarujemy olejem i posypujemy czarnuszką. Babki pieczemy ok. 25 minut na dolnym poziomie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
121
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten
Jajka