Babeczki chrzanowe z jajkiem przepiórczym i czarnuszką

mlemmlem
Babeczki chrzanowe  z jajkiem przepiórczym i czarnuszką

0

0 / 0

Babeczki drożdżowe z chrzanem i czarnuszką rosną idealnie, a w nim jajeczka przepiórcze chowają się idealnie. Takie babeczki w koszyczku miejsce mają, a podczas śniadania wielkanocnego same lub jako dodatek do żurku szybko znikają.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

12 szt. jajka przepiórcze

250 g mąka lubella puszysta

20 g drożdże

1 łyżeczka cukier

150 ciepła woda

1 szt. jaja l

1 łyżeczka sól himalajska

2 łyżka chrzan krakus

1 łyżka czarnuszka

1 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

Przygotowanie


1

Przygotowujemy 12 foremek na babeczki, aluminiowych lub silikonowych. Jajka gotujemy 2-3 minuty, odcedzamy, zalewamy zimną wodą na 5 minut i obieramy ze skorupek. Obtaczamy je w mące.

2

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut żeby drożdże zaczęły „pracować” rosnąć. Do zaczynu dodajemy roztrzepane jajko, chrzan i całość miksujemy na wysokich obrotach (robotem widełkami).

3

Następnie dodajemy sól, mąkę (żeby ją dodatkowo spulchnić) i całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera z hakiem. Na koniec dodajemy czarnuszkę i krótko mieszamy. Ciasto powinno być mocno klejące.

4

Ciasto za pomocą dużej łyżki przekładamy do foremek. Na środek wkładamy do każdej porcji po jednym jajku. Pozostawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Na końcu dociskamy jajko tak, aby jak najwięcej schowały się w cieście.

5

Piekarnik nastawiamy na 180°C. Wierzch ciasta delikatnie smarujemy olejem i posypujemy czarnuszką. Babki pieczemy ok. 25 minut na dolnym poziomie.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły