Baba drożdżowa z serem i rodzynkami

aqella
Baba drożdżowa z serem i rodzynkami

0

0 / 0

Wilgotne i aromatyczne ciasto drożdżowe.

15

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


36 porcji

Składniki

800 g mąka lubella puszysta tortowa

11 g drożdże suszone

200 g cukier kryształ

450 g ser biały półtłusty

1 szt. cukier wanilinowy

3 szt. jaja l

3 szt. żółtka

100 g masło

140 mleko uht 3,2%

0.50 łyżeczka sól

200 g rodzynki

1 łyżeczka żelatyna

200 g cukier kryształ

3.50 łyżka woda

1 łyżeczka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Do ciepłego mleka wsypać suszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Jajka wymieszać mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać przetarty lub zmielony ser, wymieszać. Następnie miękkie masło oraz wyrośnięty rozczyn znów wymieszać. Dodawać po trochę mąkę i mieszać mikserem. Jeżeli jest już bardzo gęste, dosypać resztę mąki i wyrobić ciasto rękoma do połączenia składników. Zawinąć luźno w folię, zawiązać i odstawić do lodówki na 12 godzin.

3

Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki. Wyjąć z folii i zostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej. Następnie dodać sparzone wcześniej i obsypane mąką rodzynki. Całość wyrobić do połączenia.

4

Ciasto podzielić na 4 części. Uformować kulę i włożyć każdą do foremki (użyłam papierowych o średnicy 12,5 cm i wysokości 10 cm). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

5

Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, a następnie w 180 przez 25 minut. Gdyby wierzch bardzo się rumienił można w połowie pieczenia przykryć babki folią do pieczenia lub aluminiową.

6

Żelatynę zalać 1 łyżką wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Cukier zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, mieszając, żeby się rozpuścił. Zestawić z ognia, dodać cytrynę oraz żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia. Następnie gorące ubijać mikserem przez 4 minuty. Lukrem od razu smarować babki, ozdobić wedle uznania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły