Baba drożdżowa z serem i rodzynkami
aqella
Wilgotne i aromatyczne ciasto drożdżowe.
0
0 / 0
Wilgotne i aromatyczne ciasto drożdżowe.
15
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
36 porcji
Składniki
800 g mąka lubella puszysta tortowa
11 g drożdże suszone
200 g cukier kryształ
450 g ser biały półtłusty
1 szt. cukier wanilinowy
3 szt. jaja l
3 szt. żółtka
100 g masło
140 mleko uht 3,2%
0.50 łyżecz. sól
200 g rodzynki
1 łyżecz. żelatyna
200 g cukier kryształ
3.50 łyżka woda
1 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
Do ciepłego mleka wsypać suszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka wymieszać mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać przetarty lub zmielony ser, wymieszać. Następnie miękkie masło oraz wyrośnięty rozczyn znów wymieszać. Dodawać po trochę mąkę i mieszać mikserem. Jeżeli jest już bardzo gęste, dosypać resztę mąki i wyrobić ciasto rękoma do połączenia składników. Zawinąć luźno w folię, zawiązać i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki. Wyjąć z folii i zostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej. Następnie dodać sparzone wcześniej i obsypane mąką rodzynki. Całość wyrobić do połączenia.
Ciasto podzielić na 4 części. Uformować kulę i włożyć każdą do foremki (użyłam papierowych o średnicy 12,5 cm i wysokości 10 cm). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, a następnie w 180 przez 25 minut. Gdyby wierzch bardzo się rumienił można w połowie pieczenia przykryć babki folią do pieczenia lub aluminiową.
Żelatynę zalać 1 łyżką wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Cukier zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, mieszając, żeby się rozpuścił. Zestawić z ognia, dodać cytrynę oraz żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia. Następnie gorące ubijać mikserem przez 4 minuty. Lukrem od razu smarować babki, ozdobić wedle uznania.