Arbuz z fetą, ogórkiem, nerkowcami i bazylią

m7
Arbuz z fetą, ogórkiem, nerkowcami i bazylią

0

0 / 0

Letnia sałatka z arbuza z fetą, ogórkiem, czerwoną cebulą, nerkowcami i bazylią to idealna propozycja na orzeźwiający i lekki posiłek w ciepłe dni. To nie tylko pyszne, ale również zdrowe danie, bogate w witaminy, antyoksydanty i zdrowe tłuszcze. Idealna na lunch, piknik, kolację czy jako przystawka do grilla. Smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g arbuz

0.50 szt. ogórek

0.50 szt. cebula czerwona

40 g ser feta

30 g orzechy nerkowca

1 pęcz. świeża bazylia

2 łyżka oliwa z oliwek

0.50 szt. limonka

1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie


1

Arbuz obierz ze skórki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Umieść w misce lub bezpośrednio na talerzach.

2

Dodaj cienko pokrojone plasterki ogórka i piórka czerwonej cebuli.

3

Całość posyp pokruszoną fetą oraz prażonymi orzechami nerkowca.

4

Dodaj świeże listki bazylii.

5

Skrop sałatkę sokiem z limonki i opcjonalnie odrobiną oliwy z oliwek.

6

Dopraw delikatnie pieprzem do smaku.

7

Udekoruj plasterkami limonki na brzegu talerza i podawaj od razu – najlepiej schłodzoną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

244

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły