Amerykańskie lane faworki

Lubella

Amerykańskie lane faworki, czyli funnel cake, to pyszny deser prosto z USA, uwielbiany na jarmarkach, festynach i w wesołych miasteczkach. To lekkie i chrupiące ciasto smażone na głębokim oleju, które przypomina tradycyjne polskie faworki, ale ma bardziej puszystą strukturę i jest przygotowywane w formie cienkich, nieregularnych spirali. To idealny wybór na tłusty czwartek. Gotowe faworki najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem, ale można je również serwować z bitą śmietaną, sosem czekoladowym lub syropem klonowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Amerykańskie lane faworki, czyli funnel cake, to pyszny deser prosto z USA, uwielbiany na jarmarkach, festynach i w wesołych miasteczkach. To lekkie i chrupiące ciasto smażone na głębokim oleju, które przypomina tradycyjne polskie faworki, ale ma bardziej puszystą strukturę i jest przygotowywane w formie cienkich, nieregularnych spirali. To idealny wybór na tłusty czwartek. Gotowe faworki najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem, ale można je również serwować z bitą śmietaną, sosem czekoladowym lub syropem klonowym.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 g mąka pszenna lubella
2 szt. jaja
150 ml mleko
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżka cukier puder
2 łyżecz. spirytus
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
W misce ubijamy jajka z cukrem pudrem, następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę luksusową, proszek do pieczenia i sól. Ciasto mieszamy na gładką masę.
Olej rozgrzewamy w szerokim garnku. Ciasto przelewamy do rękawa cukierniczego lub butelki z dziubkiem.
Ciasto wylewamy na gorący olej, tworząc zawijasy. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.