Amerykańskie lane faworki

Lubella
Amerykańskie lane faworki

0

0 / 0

Amerykańskie lane faworki, czyli funnel cake, to pyszny deser prosto z USA, uwielbiany na jarmarkach, festynach i w wesołych miasteczkach. To lekkie i chrupiące ciasto smażone na głębokim oleju, które przypomina tradycyjne polskie faworki, ale ma bardziej puszystą strukturę i jest przygotowywane w formie cienkich, nieregularnych spirali. To idealny wybór na tłusty czwartek. Gotowe faworki najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem, ale można je również serwować z bitą śmietaną, sosem czekoladowym lub syropem klonowym.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

200 g mąka pszenna lubella

2 szt. jaja

150 ml mleko

1 łyżecz. proszek do pieczenia

2 łyżka cukier puder

2 łyżecz. spirytus

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

W misce ubijamy jajka z cukrem pudrem, następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę luksusową, proszek do pieczenia i sól. Ciasto mieszamy na gładką masę.

2

Olej rozgrzewamy w szerokim garnku. Ciasto przelewamy do rękawa cukierniczego lub butelki z dziubkiem.

3

Ciasto wylewamy na gorący olej, tworząc zawijasy. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.

4

Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.

5

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły