Ale jaja! Jaja sadzone na słodko!

lucynazgadzaj
Ale jaja! Jaja sadzone na słodko!

0

0 / 0

Jaja, jajka, jajeczka... Pora na Wielkanoc! A dlaczego nie na słodko? Moja propozycja podania bardzo szybkiego w przygotowaniu małego dania na wesoło wprawi w zachwyt i tego małego smakosza i tego dużego... Jajko sadzone, czyli serek mascarpone, bita śmietana, cukier puder, dżem brzoskwiniowy Łowicz, kruche ciasteczka i brzoskwinia i przezroczysta galaretka! Mniam!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 opak. galaretka bezbarwna

330 śmietana kremówka

250 g mascarpone

1 łyżka cukier puder

4 szt. brzoskwinia w syropie

4 szt. pokruszone ciasteczka

4 łyżecz. dżem brzoskwiniowy łowicz

Przygotowanie


1

Na spodzie szklaneczek pokruszyć ciasteczka, na nie dżem brzoskwiniowy Łowicz.

2

Przygotować galaretki. Dwa opakowania przezroczystej galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki wrzątku. Odstawić do stężenia.

3

Kremówkę wymieszać mikserem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania konsystencji kremu. Wyłożyć na ciasteczka i na boki.

4

Poukładać połówki brzoskwiń.

5

Zalać tężącą galaretką.

6

Schłodzić w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

616

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

36

gram

Tłuszcze

50

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły