(Ale) Babka Drożdżowa!

linsane1992
(Ale) Babka Drożdżowa!

0

0 / 0

Pyszna, mięciutka, pachnąca babka drożdżowa to obowiązkowy element wielkanocnego menu! Prosta w wykonaniu, a smakuje obłędnie!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

500 dek. mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżka kakao decomorreno

5 dek. świeże drożdże

5 szt. żółtka jaja kurzego

100 g masło

80 g cukier

20 g cukier waniliowy

1 szt. skórka z cytryny i pomarańczy

2 dek. orzechy włoskie

9 kost. czekolada

2 łyżka śmietanka kremowa 30%

2 szkl. oliwa z oliwek

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki wyciągnij przed pieczeniem, tak by osiągnęły temperaturę pokojową. Przygotuj zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Odstaw go w ciepłe miejsce na około 10 minut - do podwojenia objętości. Przesiej mąkę do miski, podgrzej mleko oraz roztop masło.

2

Żółtka utrzyj razem z cukrem i wymieszaj je z mąką. Dodaj zaczyn, mleko, masło, szczyptę soli i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż stanie elastyczne i będzie "odchodzić od miski". Gdy będzie zbyt gęste - dodaj trochę mleka, gdy za rzadkie - trochę mąki.

3

Następnie dodaj oliwę z oliwek, skórkę z owoców oraz orzechy. Jeszcze raz krótko wyrób i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.

4

Formę do babki wysmaruj masłem, przełóż do niej wyrośnięte już ciasto (mniej więcej do połowy) i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Wierzch babki posmaruj białkiem jaja i piecz w temp. 150 stopni C z termoobiegiem, około 30–45 minut (w zależności od wielkości formy), aż do zarumienienia.

5

Zrób polewę. W tym celu roztop czekoladę w kąpieli wodnej z kakao i śmietanką. Odstaw do ochłodzenia. Upieczoną babkę wystudź i udekoruj polewą oraz kolorowymi cukierkami. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły