0

Składniki

500 Dekagramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Łyżka
ingridient
Kakao DecoMorreno
5 Dekagramów
Świeże drożdże
5 Sztuk
Żółtka jaja kurzego
100 Gramów
masło
80 Gramów
cukier
20 Gramów
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
skórka z cytryny i pomarańczy
2 Dekagramy
orzechy włoskie
9 Kostek
czekolada mleczna
2 Łyżki
śmietanka kremowa 30%
2 Szklanki
oliwa z oliwek
1 Szczypta
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wszystkie składniki wyciągnij przed pieczeniem, tak by osiągnęły temperaturę pokojową. Przygotuj zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Odstaw go w ciepłe miejsce na około 10 minut - do podwojenia objętości. Przesiej mąkę do miski, podgrzej mleko oraz roztop masło.
  2. Żółtka utrzyj razem z cukrem i wymieszaj je z mąką. Dodaj zaczyn, mleko, masło, szczyptę soli i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż stanie elastyczne i będzie "odchodzić od miski". Gdy będzie zbyt gęste - dodaj trochę mleka, gdy za rzadkie - trochę mąki.
  3. Następnie dodaj oliwę z oliwek, skórkę z owoców oraz orzechy. Jeszcze raz krótko wyrób i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.
  4. Formę do babki wysmaruj masłem, przełóż do niej wyrośnięte już ciasto (mniej więcej do połowy) i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Wierzch babki posmaruj białkiem jaja i piecz w temp. 150 stopni C z termoobiegiem, około 30–45 minut (w zależności od wielkości formy), aż do zarumienienia.
  5. Zrób polewę. W tym celu roztop czekoladę w kąpieli wodnej z kakao i śmietanką. Odstaw do ochłodzenia. Upieczoną babkę wystudź i udekoruj polewą oraz kolorowymi cukierkami. Smacznego!

Opis

Pyszna, mięciutka, pachnąca babka drożdżowa to obowiązkowy element wielkanocnego menu! Prosta w wykonaniu, a smakuje obłędnie!

Podobne przepisy

Kakaowe Owsiane Ciasteczka

Łatwy Do 40 min
Kakaowe Owsiane Ciasteczka

Kakaowe profiterole

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe profiterole

Kakaowe serca

Średni Do 1,5 godz
Kakaowe serca

Renifery Cake Pops

Średni Do 3 godz
Renifery Cake Pops

Rolada jagodowa

Średni Do 1 godz
Rolada jagodowa

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!