(Ale) Babka Drożdżowa!
linsane1992
Pyszna, mięciutka, pachnąca babka drożdżowa to obowiązkowy element wielkanocnego menu! Prosta w wykonaniu, a smakuje obłędnie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2008
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
320
gram
Tłuszcze
59
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszna, mięciutka, pachnąca babka drożdżowa to obowiązkowy element wielkanocnego menu! Prosta w wykonaniu, a smakuje obłędnie!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
500 dag. mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżka kakao decomorreno
5 dag. świeże drożdże
5 szt. żółtka jaja kurzego
100 g masło
80 g cukier
20 g cukier waniliowy
1 szt. skórka z cytryny i pomarańczy
2 dag. orzechy włoskie
9 kostka czekolada
2 łyżka śmietanka kremowa 30%
2 szkl. oliwa z oliwek
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Wszystkie składniki wyciągnij przed pieczeniem, tak by osiągnęły temperaturę pokojową. Przygotuj zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Odstaw go w ciepłe miejsce na około 10 minut - do podwojenia objętości. Przesiej mąkę do miski, podgrzej mleko oraz roztop masło.
Żółtka utrzyj razem z cukrem i wymieszaj je z mąką. Dodaj zaczyn, mleko, masło, szczyptę soli i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż stanie elastyczne i będzie "odchodzić od miski". Gdy będzie zbyt gęste - dodaj trochę mleka, gdy za rzadkie - trochę mąki.
Następnie dodaj oliwę z oliwek, skórkę z owoców oraz orzechy. Jeszcze raz krótko wyrób i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.
Formę do babki wysmaruj masłem, przełóż do niej wyrośnięte już ciasto (mniej więcej do połowy) i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Wierzch babki posmaruj białkiem jaja i piecz w temp. 150 stopni C z termoobiegiem, około 30–45 minut (w zależności od wielkości formy), aż do zarumienienia.
Zrób polewę. W tym celu roztop czekoladę w kąpieli wodnej z kakao i śmietanką. Odstaw do ochłodzenia. Upieczoną babkę wystudź i udekoruj polewą oraz kolorowymi cukierkami. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2008
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
320
gram
Tłuszcze
59
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.