Przez głowę do żołądka. Pomyśl o tym, żeby nie marnować tego, z czego stworzysz deser.
lubella
2/22/2019
ok. 5 min
Chociaż żyjemy w XXI wieku i podobno lot na Marsa jest już kwestią czasu, to pod wieloma względami nasze organizmy ciągle zachowują instynkty, którymi kierowaliśmy się jeszcze wtedy, gdy mieszkaliśmy w jaskiniach. Przykład? Nasze preferencje żywnościowe. Słodki smak jest przez ludzkie zmysły postrzegany jako zdecydowanie najlepszy i przede wszystkim najbardziej bezpieczny.
Oczywiście czasy się zmieniły i potrawy bardzo gorzkie (jak kawa) czy kwaśne (jak wiele zup) są dzisiaj uważane za szczyt kulinarnego wyrafinowania.
My jednak wróćmy do słodkości. Czy wiecie, że owoce są jednym z najczęściej marnowanych produktów[1]? Powód tego jest banalnie prosty! Owoce bardzo szybko się psują.
Mamy jednak dla Was świetną radę – pomyślcie o owocach jako zdrowych składnikach deserów.
Zaskakujące pomysły na niemarnowanie owoców? Proszę bardzo.
OWOCE Z GRILLA:
Ponieważ grill to podobno nasz narodowy sport, warto pójść krok dalej i zdobyć olimpijskie złoto w grillowaniu, grillując… owoce!
OWOCOWE SUSHI:
Sushi na słodko? Kiedy inni pytają, dlaczego, my mówimy – a dlaczego nie?! Szybki, pyszny i słodki pomysł na japoński klasyk to gwarantowany przebój każdej imprezy. Nie tylko tej dozwolonej do lat 18.
ODKRYWAMY OWOCOWĄ AMERYKĘ:
W domu są resztki owoców (np. truskawek), a my mamy smaka na coś w stylu amerykańskim? LET’S GO! Co powiecie na Smoothie bowl z płatkami żytnimi?
Na stronie uwielbiam.pl znajdziecie setki przepisów na wykorzystanie pozostałości jedzenia, także tych owocowych!