#NIEMARNUJ jedzenia! 7 zasad, które możesz wdrożyć już dziś

#NIEMARNUJ jedzenia! 7 zasad, które możesz wdrożyć już dziś

lubella

12/4/2019

ok. 5 min


Czy wiesz, że ponad połowa żywności marnuje się w domach? Nie w sklepach, nie w restauracjach, nie w przetwórniach, ale w naszych gospodarstwach domowych. Właśnie dlatego to, jak robisz zakupy i jak planujesz posiłki, naprawdę ma znaczenie.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o problemie marnowania żywności na świecie i w Polsce, zapoznaj się z garścią statystyk, które dla Ciebie przygotowaliśmy. A jeśli wolisz od razu przejść do działania – dobrze trafiłeś. W tym artykule znajdziesz proste zasady, które pomogą Ci zrobić porządek we własnej lodówce. Sprawdź je i już nigdy więcej #NIEMARNUJ jedzenia!

1.       Kupuj częściej, ale mniej. Nie rób zakupów na zapas i zawsze mniej ze sobą listę zakupów. Większość z nas kupuje więcej, niż jest w stanie zjeść. Jeśli nie chcesz później wyrzucać produktów – zostaw je na półce w sklepie.

2.       Pamiętaj, że wygląd nie ma znaczenia – liczy się wnętrze. Pora przeprosić się z niedoskonałymi warzywami i owocami! Rozdwojone marchewki, bataty o nieregularnych kształtach i spłaszczone papryki smakują tak samo, jak ich „piękniejsze” odpowiedniki i mają tyle samo wartości odżywczych. Nie pozwól, żeby lądowały na śmietnikach, zamiast na talerzach.

3.       Przechowuj jedzenie tak, by dłużej zachowało świeżość. Wędliny trzymaj w papierze, a nie w folii, a warzywa w dolnej szufladzie lodówki. Możesz zaopatrzyć się też w próżniowe pojemniki – w nich twoje zakupy na pewno wytrzymają dłużej.

4.       Zadbaj o porządek w lodówce. Produkty z krótkim terminem ważności trzymaj pod ręką i zużywaj jako pierwsze. Pamiętaj o zasadzie FIFO – „first in, first out”, czyli „pierwsze wchodzi, pierwsze wychodzi”.

5.       Zamrażaj lub susz jedzenie, którego nie zamierzasz szybko wykorzystać. Mięso, którego nie planujesz przyrządzić od razu, wkładaj do zamrażarki.

6.       Przetwarzaj! Zamiast wyrzucać stare warzywa i owoce, zrób z nich pyszny i pożywny koktajl. Nie pozbywaj się czerstwego chleba, tylko przerób go na bułkę tartą albo zrób z niego pyszne tosty francuskie.

7.       Wykorzystuj resztki. Niedojedzone warzywa ze śniadania można dodać do omletu, a mięso dorzucić do zupy. W sieci znajdziesz mnóstwo inspirujących przepisów z wykorzystaniem resztek! Na uwielbiam.pl mamy nawet specjalną wyszukiwarkę, która pozwoli Ci znaleźć pomysły na posiłek z tym, co akurat masz w lodówce.

#NIEMARNUJ pod choinką!

Na razie zasady wydają się proste? To dobrze, bo niedługo czeka nas prawdziwe wyzwanie. Święta już za pasem, a po nich w wielu domach zostaje nadmiar ciast, pieczeni i sałatek. Co zrobić, żeby się nie zmarnowały? Poniżej kilka pomysłów.

1.       Możesz zamrozić część posiłków, w tym rybę, pierogi, bigos, a nawet makowca. Najlepiej mrozić małe porcje w szklanych pojemnikach, żeby nie straciły smaku i zapachu.

2.       Sałatkę i inne dania, które nie nadają się do mrożenia, zamknij w próżniowych pojemnikach. Przedłużą ich życie nawet do kilkunastu dni!

3.       Niezjedzone mięsa i warzywa wykorzystaj do innych dań – z resztek kiełbas i pieczystego zrobisz m.in. leczo, fasolkę po bretońsku, zapiekankę, pasztet, fritattę.

4.       Potrawy możesz też po prostu oddać komuś, kto je zje! Np. rodzinie albo potrzebującym.

Gdzie możesz oddać jedzenie?

W wielu miastach działają jadłodzielnie, które chętnie przyjmą żywność, która nam została. W Warszawie jest ich już blisko 20. Funkcjonują też w Lublinie, Gdańsku, Łodzi, Krakowie, Katowicach, Wrocławiu, Poznaniu i innych miejscach. Mapę wszystkich jadłodzielni w Polsce możesz zobaczyć tutaj.

Na Facebooku znajdziesz też grupy, które łączą zwolenników foosdharingu. Gromadzą informacje o bankach żywności, aktualnych akcjach i działających w okolicy jadłodzielniach. By uzyskać odpowiedź na nurtujące pytanie w kwestii niemarnowania jedzenia, wystarczy je zadać! Np. na Foodsharing Warszawa, Foodsharing Trójmiasto albo Foodsharing Kraków.

A jeśli jedzenia w lodówce brak?

To obiad można zamówić – a przy okazji uratować jakiś posiłek. Too Good To Go to „globalna aplikacja numer jeden do walki z marnowaniem jedzenia”. Za jej pośrednictwem możesz z wybranej restauracji zamówić danie, które inaczej wylądowałoby w koszu. I to w atrakcyjnej cenie! Jesz – i #NIEMARNUJESZ.

Powodzenia!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły