Spaghetti alla Nerano od Rozkosznego
Składniki (2 porcje):
• 2 średnie cukinie (700 g),
• ¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin + 2 łyżki,
• 200 g makaronu Lubella spaghetti,
• 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
• 1 szklanka (90 g) startego parmezanu + do podania,
• 2 łyżki masła zimnego,
• ½ szklanki (6 g) listków mięty,
• sól morska, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (termoobieg). Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia.
Pokrój cukinię na cienkie plasterki. Jeśli posiadasz mandolinę lub malakser z przystawką do cięcia na talarki, to jest moment, aby po nie sięgnąć. Ale sam nóż też da sobie radę!
Obtocz cukinię w ¼ szklanki (60 ml) oliwy i wyłóż ją na blachy do pieczenia tak, aby na siebie nie nachodziła. Piecz, aż cukinia się zarumieni, 30 - 35 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron al dente w dobrze osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Zachowaj 1 szklankę wody (250 ml) po gotowaniu makaronu.
Na dużej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodaj czosnek, przemieszaj i dodaj od razu upieczoną cukinię. Przesmażaj, mieszając co chwilę, aż cukinia się bardziej zarumieni i lekko rozpadnie, 2 - 3 minuty. Dodaj ugotowany makaron i 1 szklankę (250 ml) zachowanej po gotowaniu makaronu wody. Zmniejsz ogień do minimum i zacznij dodawać ser, łyżka po łyżce, rozpuszczając go powoli. Wraz z tym procesem sos będzie gęstniał i oblepiał makaron. Zdejmij z ognia i dodaj masło wraz z miętą. Cały czas mieszaj, aż masło się rozpuści i zredukuje sos. Spróbuj sosu, jeśli potrzeba dopraw solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Podawaj z większą ilością parmezanu i miętą.
Składniki (2 porcje):
• 2 średnie cukinie (700 g),
• ¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin + 2 łyżki,
• 200 g makaronu Lubella spaghetti,
• 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
• 1 szklanka (90 g) startego parmezanu + do podania,
• 2 łyżki masła zimnego,
• ½ szklanki (6 g) listków mięty,
• sól morska, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (termoobieg). Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia.
Pokrój cukinię na cienkie plasterki. Jeśli posiadasz mandolinę lub malakser z przystawką do cięcia na talarki, to jest moment, aby po nie sięgnąć. Ale sam nóż też da sobie radę!
Obtocz cukinię w ¼ szklanki (60 ml) oliwy i wyłóż ją na blachy do pieczenia tak, aby na siebie nie nachodziła. Piecz, aż cukinia się zarumieni, 30 - 35 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron al dente w dobrze osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Zachowaj 1 szklankę wody (250 ml) po gotowaniu makaronu.
Na dużej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodaj czosnek, przemieszaj i dodaj od razu upieczoną cukinię. Przesmażaj, mieszając co chwilę, aż cukinia się bardziej zarumieni i lekko rozpadnie, 2 - 3 minuty. Dodaj ugotowany makaron i 1 szklankę (250 ml) zachowanej po gotowaniu makaronu wody. Zmniejsz ogień do minimum i zacznij dodawać ser, łyżka po łyżce, rozpuszczając go powoli. Wraz z tym procesem sos będzie gęstniał i oblepiał makaron. Zdejmij z ognia i dodaj masło wraz z miętą. Cały czas mieszaj, aż masło się rozpuści i zredukuje sos. Spróbuj sosu, jeśli potrzeba dopraw solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Podawaj z większą ilością parmezanu i miętą.