Żurek z grzybami

m7
Żurek z grzybami

1

0 / 0

Syty żurek z ziemniakami i grzybami. Można podawać z jajkiem.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

2 l bulion warzywny

2 szkl. żurek zakwas

1 szkl. grzyby suszone

6 szt. ziemniaki

1 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

Przygotowanie


1

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (kilka godzin).

2

Zagotować bulion warzywny, dodać liść laurowy i ziele angielskie.

3

Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru. Dodać grzyby wraz z wodą. Gotować około 1/2 godziny.

4

Dodać zakwas i całość zagotować.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

309

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

47

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły