Żurek z grzybami
m7
Syty żurek z ziemniakami i grzybami. Można podawać z jajkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
309
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Syty żurek z ziemniakami i grzybami. Można podawać z jajkiem.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
2 l bulion warzywny
2 szkl. żurek zakwas
1 szkl. grzyby suszone
6 szt. ziemniaki
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
Przygotowanie
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (kilka godzin).
Zagotować bulion warzywny, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru. Dodać grzyby wraz z wodą. Gotować około 1/2 godziny.
Dodać zakwas i całość zagotować.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
309
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.