Żurek z grzybami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Żurek z grzybami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976786417.jpeg&w=3840&q=75)
Syty żurek z ziemniakami i grzybami. Można podawać z jajkiem.
1
0 / 0
Syty żurek z ziemniakami i grzybami. Można podawać z jajkiem.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
2 l bulion warzywny
2 szkl. żurek zakwas
1 szkl. grzyby suszone
6 szt. ziemniaki
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
Przygotowanie
1
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (kilka godzin).
2
Zagotować bulion warzywny, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
3
Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru. Dodać grzyby wraz z wodą. Gotować około 1/2 godziny.
4
Dodać zakwas i całość zagotować.