Żurek z grzybami
m7
Syty żurek z ziemniakami i grzybami. Można podawać z jajkiem.
0
0 / 0
Syty żurek z ziemniakami i grzybami. Można podawać z jajkiem.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szcz. pieprz
1 szcz. sól
2 l bulion warzywny
2 szkl. żurek zakwas
1 szkl. grzyby suszone
6 szt. ziemniaki
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
Przygotowanie
1
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (kilka godzin).
2
Zagotować bulion warzywny, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
3
Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru. Dodać grzyby wraz z wodą. Gotować około 1/2 godziny.
4
Dodać zakwas i całość zagotować.