Żurek śląski
m7
Tradycyjny dobry żurek z jajkiem i kiełbasą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
435
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tradycyjny dobry żurek z jajkiem i kiełbasą.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 żurek zakwas
2 kostka kostka rosołowa
1 szt. włoszczyzna
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
1 łyżka majeranek
20 dag. kiełbasa biała
Przygotowanie
Włoszczyznę gotować z kostką rosołową i biała kiełbasą. Dodać liść, ziele angielskie. Po ugotowaniu włoszczyznę i kiełbasę wyjąć. Do wywaru wlać żur i gotować ok. 10 min. Na koniec dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i majeranek. Gotować jeszcze 3 min. Podawać z jajkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
435
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.