Żurek śląski

m7
Żurek śląski

0

0 / 0

Tradycyjny dobry żurek z jajkiem i kiełbasą.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 żurek zakwas

2 kostka kostka rosołowa

1 szt. włoszczyzna

2 szt. jaja kurze całe

2 szt. ziele angielskie

2 szt. liść laurowy

1 łyżka majeranek

20 dag. kiełbasa biała

Przygotowanie


1

Włoszczyznę gotować z kostką rosołową i biała kiełbasą. Dodać liść, ziele angielskie. Po ugotowaniu włoszczyznę i kiełbasę wyjąć. Do wywaru wlać żur i gotować ok. 10 min. Na koniec dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i majeranek. Gotować jeszcze 3 min. Podawać z jajkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

435

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły