Żurek śląski
m7
Tradycyjny dobry żurek z jajkiem i kiełbasą.
0
0 / 0
Tradycyjny dobry żurek z jajkiem i kiełbasą.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
400 żurek zakwas
2 kost. kostka rosołowa
1 szt. włoszczyzna
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
1 łyżka majeranek
20 dek. kiełbasa biała
Przygotowanie
1
Włoszczyznę gotować z kostką rosołową i biała kiełbasą. Dodać liść, ziele angielskie. Po ugotowaniu włoszczyznę i kiełbasę wyjąć. Do wywaru wlać żur i gotować ok. 10 min. Na koniec dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i majeranek. Gotować jeszcze 3 min. Podawać z jajkiem.