Żurek śląski
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Żurek śląski](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976421431.jpeg&w=3840&q=75)
Tradycyjny dobry żurek z jajkiem i kiełbasą.
0
0 / 0
Tradycyjny dobry żurek z jajkiem i kiełbasą.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
400 żurek zakwas
2 kostka kostka rosołowa
1 szt. włoszczyzna
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
1 łyżka majeranek
20 dag. kiełbasa biała
Przygotowanie
1
Włoszczyznę gotować z kostką rosołową i biała kiełbasą. Dodać liść, ziele angielskie. Po ugotowaniu włoszczyznę i kiełbasę wyjąć. Do wywaru wlać żur i gotować ok. 10 min. Na koniec dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i majeranek. Gotować jeszcze 3 min. Podawać z jajkiem.