Żurek domowy
m7
Bardzo dobry żurek - apetyczny i aromatyczny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
628
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
3.8 / 4
Bardzo dobry żurek - apetyczny i aromatyczny.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. przyprawa typu vegeta
700 g kiłbasa biała
100 g żeberka wieprzowe
200 g żeberka wieprzowe
400 g boczek wędzony
1 szt. czosnek
4 szt. cebula
10 szt. białko jaja kurzego
1 szt. liść laurowy
1 szt. ziele angielskie
2 szt. żurek zakwas
1 szt. włoszczyzna
Przygotowanie
Żeberka wędzone, białe kiełbasy i żeberka zwykłe umyć przełożyć do dużego garnka i zalać wodą.
Włoszczyznę obrać i dorzucić do wywaru.
Całość doprawić liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Dodać 2 łyżeczki wegety.
Całość gotować do uzyskania aromatycznego wywaru ok. 1 godziny.
Odcedzić, aby pozostał czysty wywar.
Kiełbasę białą pokroić w krążki i wrzucić z powrotem do garnka.
Podobnie marchewkę.
Następnie pokroić około 5 ząbków czosnku i cebulę w drobną kosteczkę. Dorzucić do garnka.
Wędzony boczek również pokroić.
Na sam koniec pokroić ziemniaki i wrzucić do zupy, aby się ugotowały.
Gdy ziemniaki będą już miękkie należy wstrząsnąć butelka z żurem i dodać do zupy.
Na sam koniec dodać sporo majeranku.
Pogotować jeszcze ok. 25 minut i ewentualnie doprawić.
Podawać z połówką ugotowanego jajka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
628
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.