Żurek domowy

m7
Żurek domowy

Średnia 3.8 / 4

Oceń!

Bardzo dobry żurek - apetyczny i aromatyczny.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. przyprawa typu vegeta

700 g kiłbasa biała

100 g żeberka wieprzowe

200 g żeberka wieprzowe

400 g boczek wędzony

1 szt. czosnek

4 szt. cebula

10 szt. białko jaja kurzego

1 szt. liść laurowy

1 szt. ziele angielskie

2 szt. żurek zakwas

1 szt. włoszczyzna

Przygotowanie


Żeberka wędzone, białe kiełbasy i żeberka zwykłe umyć przełożyć do dużego garnka i zalać wodą.

Włoszczyznę obrać i dorzucić do wywaru.

Całość doprawić liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Dodać 2 łyżeczki wegety.

Całość gotować do uzyskania aromatycznego wywaru ok. 1 godziny.

Odcedzić, aby pozostał czysty wywar.

Kiełbasę białą pokroić w krążki i wrzucić z powrotem do garnka.

Podobnie marchewkę.

Następnie pokroić około 5 ząbków czosnku i cebulę w drobną kosteczkę. Dorzucić do garnka.

Wędzony boczek również pokroić.

Na sam koniec pokroić ziemniaki i wrzucić do zupy, aby się ugotowały.

Gdy ziemniaki będą już miękkie należy wstrząsnąć butelka z żurem i dodać do zupy.

Na sam koniec dodać sporo majeranku.

Pogotować jeszcze ok. 25 minut i ewentualnie doprawić.

Podawać z połówką ugotowanego jajka.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

628

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły