Żurek domowy

m7
Żurek domowy

4

3.8 / 4

Bardzo dobry żurek - apetyczny i aromatyczny.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

1 szcz. majeranek

1 szcz. przyprawa typu vegeta

700 g kiłbasa biała

100 g żeberka wieprzowe

200 g żeberka wieprzowe

400 g boczek wędzony

1 szt. czosnek

4 szt. cebula

10 szt. białko jaja kurzego

1 szt. liść laurowy

1 szt. ziele angielskie

2 szt. żurek zakwas

1 szt. włoszczyzna

Przygotowanie


1

Żeberka wędzone, białe kiełbasy i żeberka zwykłe umyć przełożyć do dużego garnka i zalać wodą.

2

Włoszczyznę obrać i dorzucić do wywaru.

3

Całość doprawić liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

4

Dodać 2 łyżeczki wegety.

5

Całość gotować do uzyskania aromatycznego wywaru ok. 1 godziny.

6

Odcedzić, aby pozostał czysty wywar.

7

Kiełbasę białą pokroić w krążki i wrzucić z powrotem do garnka.

8

Podobnie marchewkę.

9

Następnie pokroić około 5 ząbków czosnku i cebulę w drobną kosteczkę. Dorzucić do garnka.

10

Wędzony boczek również pokroić.

11

Na sam koniec pokroić ziemniaki i wrzucić do zupy, aby się ugotowały.

12

Gdy ziemniaki będą już miękkie należy wstrząsnąć butelka z żurem i dodać do zupy.

13

Na sam koniec dodać sporo majeranku.

14

Pogotować jeszcze ok. 25 minut i ewentualnie doprawić.

15

Podawać z połówką ugotowanego jajka.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły