4

Składniki

1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
majeranek
1 Szczypta
przyprawa typu vegeta
700 Gramów
Kiłbasa biała
100 Gramów
żeberka wieprzowe
200 Gramów
żeberka wieprzowe
400 Gramów
boczek wędzony
1 Sztuka
czosnek
4 Sztuki
cebula
10 Sztuk
białko jaja kurzego
1 Sztuka
liść laurowy
1 Sztuka
ziele angielskie
2 Sztuki
Żurek zakwas
1 Sztuka
włoszczyzna
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Żeberka wędzone, białe kiełbasy i żeberka zwykłe myjemy i zalewamy wodą- wrzucamy do dużego garnka
  2. Wstawiamy na gaz
  3. Obieramy włoszczyznę
  4. Dorzucamy do wywaru
  5. Całość doprawiamy liśćmi laurowymi i zielem angielskim
  6. Dodajemy 2 łyżeczki wegety
  7. Całość gotujemy do uzyskania aromatycznego wywaru
  8. Około 1 godziny
  9. Odcedzamy aby pozostał czysty wywar
  10. Kiełbasę białą kroimy w krążki i wrzucamy z powrotem do garnka.
  11. Podobnie marchewkę.
  12. Następnie kroimy około 5 ząbków czosnku w drobną kosteczkę.
  13. Cebulę także i dorzucamy do garnka.
  14. Podobnie postępujemy z wędzonym boczkiem
  15. Odkrajamy grubą skórę i kosteczki i kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka
  16. Na sam koniec kroimy ziemniaki i wrzucamy aby ugotowały się w zupie
  17. Gdy ziemniaki będą już miękkie należy wstrząsnąć butelka z Żurem i dodać do zupy- zarówno jedna jak i druga butelkę
  18. Na sam koniec dodać sporo majeranku
  19. Pogotować jeszcze z 25 minut i spróbować czy nie trzeba jeszcze doprawić
  20. Zupkę jeżeli ktoś lubi należy zagęścić mąką.
  21. Opis zagęszczania
  22. Należy do naczynia wsypać 3, 4 łyżki mąki (na duży garnek na mniejszy wsypujemy mniej mąki) i dokładnie mieszamy z zimną wodą gdy uzyskamy jednolitą konsystencję.
  23. Należy dodać do maki chochelkę gorącej zupy, rozmieszać a gdy woda z mąką będzie już ciepła należy dodać ją do zupy ciągle mieszając.
  24. Podawać z połówką ugotowanego jajka

Opis

Bardzo dobry Żurek, przepis miałam od mamy ale dopracowałam go i teraz jest fantastyczny.

Podobne przepisy

Barszcz biały

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Barszcz biały

Barszcz czerwony tradycyjnie

Przepis
Łatwy Do 40 min
Barszcz czerwony tradycyjnie

Rosół

Przepis
Średni Do 1 godz
Rosół

Zupa grzybowa z karpiem w orzechach

Przepis
Średni Do 1 godz
Zupa grzybowa z karpiem w orzechach

Zupa chłopska

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zupa chłopska

Zupa z czerwonej fasoli

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Zupa z czerwonej fasoli

Gulasz po węgiersku

Przepis
Średni Do 1 godz
Gulasz po węgiersku

Imbirowy krem z pieczonych ziemniaków

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Imbirowy krem z pieczonych ziemniaków

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!