4

Składniki

0.5 Kilograma
ziemniaki
0.5 Szczypty
majeranek
0.5 Szczypty
przyprawa typu vegeta
350 Gramów
Kiłbasa biała
50 Gramów
żeberka wieprzowe
100 Gramów
żeberka wieprzowe
200 Gramów
boczek wędzony
0.5 Sztuki
czosnek
2 Sztuki
cebula
5 Sztuk
białko jaja kurzego
0.5 Sztuki
liść laurowy
0.5 Sztuki
ziele angielskie
1 Sztuka
Żurek zakwas
0.5 Sztuki
włoszczyzna
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Żeberka wędzone, białe kiełbasy i żeberka zwykłe myjemy i zalewamy wodą- wrzucamy do dużego garnka
  2. Wstawiamy na gaz
  3. Obieramy włoszczyznę
  4. Dorzucamy do wywaru
  5. Całość doprawiamy liśćmi laurowymi i zielem angielskim
  6. Dodajemy 2 łyżeczki wegety
  7. Całość gotujemy do uzyskania aromatycznego wywaru
  8. Około 1 godziny
  9. Odcedzamy aby pozostał czysty wywar
  10. Kiełbasę białą kroimy w krążki i wrzucamy z powrotem do garnka.
  11. Podobnie marchewkę.
  12. Następnie kroimy około 5 ząbków czosnku w drobną kosteczkę.
  13. Cebulę także i dorzucamy do garnka.
  14. Podobnie postępujemy z wędzonym boczkiem
  15. Odkrajamy grubą skórę i kosteczki i kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka
  16. Na sam koniec kroimy ziemniaki i wrzucamy aby ugotowały się w zupie
  17. Gdy ziemniaki będą już miękkie należy wstrząsnąć butelka z Żurem i dodać do zupy- zarówno jedna jak i druga butelkę
  18. Na sam koniec dodać sporo majeranku
  19. Pogotować jeszcze z 25 minut i spróbować czy nie trzeba jeszcze doprawić
  20. Zupkę jeżeli ktoś lubi należy zagęścić mąką.
  21. Opis zagęszczania
  22. Należy do naczynia wsypać 3, 4 łyżki mąki (na duży garnek na mniejszy wsypujemy mniej mąki) i dokładnie mieszamy z zimną wodą gdy uzyskamy jednolitą konsystencję.
  23. Należy dodać do maki chochelkę gorącej zupy, rozmieszać a gdy woda z mąką będzie już ciepła należy dodać ją do zupy ciągle mieszając.
  24. Podawać z połówką ugotowanego jajka

Opis

Bardzo dobry Żurek, przepis miałam od mamy ale dopracowałam go i teraz jest fantastyczny.

Podobne przepisy

Barszcz biały

Łatwy Do 1 godz
Barszcz biały

Rosół

Średni Do 1 godz
Rosół

Zupa chłopska

Łatwy Do 1 godz
Zupa chłopska

Zupa z czerwonej fasoli

Średni Ponad 3 godz
Zupa z czerwonej fasoli

Gulasz po węgiersku

Średni Do 1 godz
Gulasz po węgiersku

Imbirowy krem z pieczonych ziemniaków

Łatwy Do 1,5 godz
Imbirowy krem z pieczonych ziemniaków

Rosół z krajaneczką

Średni Do 40 min
Rosół z krajaneczką

Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Średni Do 1 godz
Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!