Żurek aromatyczny
m7
Pełen dobroci żurek - pychota.
0
0 / 0
Pełen dobroci żurek - pychota.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
250 śmietana
3 l woda
8 szt. kiełbasa biała
2 szt. zupa w proszku
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
2 łyżka margaryna zwykła
3 łyżka majeranek
0.50 kg kiełbasa
0.50 kg pieczarki
Przygotowanie
Białą kiełbasę zalać wodą, obgotować 15 minut z listkami i zielem angielskim. Wyjąć kiełbasę, ostudzić, następnie pokroić w plasterki i podsmażyć na rumiano na patelni teflonowej bez tłuszczu. Wywar przecedzić.
Cienką kiełbasę pokroić w kostkę, również podsmażyć. Pieczarki umyć, pokropić, podsmażyć na margarynie do odparowania wody. Wszystkie składniki włożyć do wywaru, gotować około 30 minut.
Żurki rozrobić w małej ilości wody, dodać do garnka. Całość zaprawić śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem.