Żurek

ela
Żurek

0

0 / 0

Pyszny, sycący, pachnący żurek to uwielbiana przez wielu zupa. Aromatu dodaje jej majeranek, bez którego żurek nie smakuje tak dobrze.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 l bulion drobiowy

500 żurek zakwas

1 łyżeczka chrzan tarty krakus

0.50 szkl. śmietana slodka

10 dek. boczek

40 dek. kiełbasa biała

1 łyżeczka majeranek

0.50 łyżeczka sól

3 szcz. pieprz

2 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

2 szt. ząbek czosnku

0.50 szt. cebula

3 szt. jajka ugotowane na twardo

1 łyżka natka pietruszki

Przygotowanie


1

Gotujemy 1 litr wody. Do wrzątku wrzucamy kiełbasę, doprawiamy czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy 20 min.

2

Kiełbasę wyjmujemy i odkładamy. Otrzymany wywar odcedzamy. Do wywaru dodajemy 1 l bulionu, zakwas na żur, chrzan. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu.

3

Przygotować śmietanę, do której dodajemy kilka łyżek gorącego żurku aby ją zahartować. Dodajemy do wywaru. Mieszamy.

4

Na patelni zeszklić pół cebuli i dodać pokrojony w kostkę boczek. Podsmażyć i dodać do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 10 min.

5

Przed podaniem kroimy kiełbasę w plasterki, zupę doprawiamy do smaku solą i pierzem. Dodajemy ugotowane jajka. Posypujemy natką pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły