Żurek
ela
Pyszny, sycący, pachnący żurek to uwielbiana przez wielu zupa. Aromatu dodaje jej majeranek, bez którego żurek nie smakuje tak dobrze.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
308
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszny, sycący, pachnący żurek to uwielbiana przez wielu zupa. Aromatu dodaje jej majeranek, bez którego żurek nie smakuje tak dobrze.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 l bulion drobiowy
500 żurek zakwas
1 łyżecz. chrzan tarty krakus
0.50 szkl. śmietana slodka
10 dag. boczek
40 dag. kiełbasa biała
1 łyżecz. majeranek
0.50 łyżecz. sól
3 szczyp. pieprz
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
2 szt. ząbek czosnku
0.50 szt. cebula
3 szt. jajka ugotowane na twardo
1 łyżka natka pietruszki
Przygotowanie
Gotujemy 1 litr wody. Do wrzątku wrzucamy kiełbasę, doprawiamy czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy 20 min.
Kiełbasę wyjmujemy i odkładamy. Otrzymany wywar odcedzamy. Do wywaru dodajemy 1 l bulionu, zakwas na żur, chrzan. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu.
Przygotować śmietanę, do której dodajemy kilka łyżek gorącego żurku aby ją zahartować. Dodajemy do wywaru. Mieszamy.
Na patelni zeszklić pół cebuli i dodać pokrojony w kostkę boczek. Podsmażyć i dodać do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 10 min.
Przed podaniem kroimy kiełbasę w plasterki, zupę doprawiamy do smaku solą i pierzem. Dodajemy ugotowane jajka. Posypujemy natką pietruszki.