Żurek
ela
Pyszny, sycący, pachnący żurek to uwielbiana przez wielu zupa. Aromatu dodaje jej majeranek, bez którego żurek nie smakuje tak dobrze.
0
0 / 0
Pyszny, sycący, pachnący żurek to uwielbiana przez wielu zupa. Aromatu dodaje jej majeranek, bez którego żurek nie smakuje tak dobrze.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 l bulion drobiowy
500 żurek zakwas
1 łyżecz. chrzan tarty krakus
0.50 szkl. śmietana slodka
10 dag. boczek
40 dag. kiełbasa biała
1 łyżecz. majeranek
0.50 łyżecz. sól
3 szczyp. pieprz
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
2 szt. ząbek czosnku
0.50 szt. cebula
3 szt. jajka ugotowane na twardo
1 łyżka natka pietruszki
Przygotowanie
Gotujemy 1 litr wody. Do wrzątku wrzucamy kiełbasę, doprawiamy czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy 20 min.
Kiełbasę wyjmujemy i odkładamy. Otrzymany wywar odcedzamy. Do wywaru dodajemy 1 l bulionu, zakwas na żur, chrzan. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu.
Przygotować śmietanę, do której dodajemy kilka łyżek gorącego żurku aby ją zahartować. Dodajemy do wywaru. Mieszamy.
Na patelni zeszklić pół cebuli i dodać pokrojony w kostkę boczek. Podsmażyć i dodać do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 10 min.
Przed podaniem kroimy kiełbasę w plasterki, zupę doprawiamy do smaku solą i pierzem. Dodajemy ugotowane jajka. Posypujemy natką pietruszki.