Żurek

malg
Żurek

1

4 / 3

Żurek to obowiązkowa zupa na Wielkanoc, ale warto robić ją nie tylko od święta. Z poniższego przepisu wykonasz sycący i aromatyczny żurek. Podaj z ugotowanym jajkiem.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

2 szcz. majeranek

1 szt. por

1 szt. korpus z kurczaka

2 szt. udko z kurczaka

2 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

1 szt. żurek zakwas

1 szt. kość wieprzowa

3 łyżka śmietana 18%

2 łyżka chrzan krakus

20 dek. kiełbasa

0.50 szt. seler

Przygotowanie


1

Zagotować garnek wody z listkiem laurowym i zielem angielskim, następnie dodać warzywa i części z kurczaka.

2

Zupę gotować około pół godziny na wolnym ogniu. Jak kurczak będzie miękki, dodać kiełbasę, 10 minut później dodać zakwas i śmietanę wymieszaną z chrzanem. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły