Example thumb
1

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
2 Szczypty
majeranek
1 Sztuka
por
1 Sztuka
Korpus z kurczaka
2 Sztuki
udko z kurczaka
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
korzeń pietruszki
1 Sztuka
Żurek zakwas
1 Sztuka
Kość wieprzowa
3 Łyżki
śmietana 18%
2 Łyżki
chrzan
20 Dekagramów
kiełbasa
0.5 Sztuki
seler
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Gotuję garnek wody z listkiem laurowym i zielem angielskim, następnie dodaję warzywa i części z kurczaka.
  2. Produkty do żurku to: kiełbasa, śmietana, chrzan, zakwas do żuru oraz...
  3. produkty na bulion: udko z kurczaka, kość schabowa, korpus, seler, por, korzeń pietruszki i marchew.
  4. Zupa gotuje się około pół godziny na wolnym ogniu. Jak kurczak będzie miękki dodaję kiełbasę, za 10 minut zakwas i śmietanę wymieszaną z chrzanem. Przyprawiam majerankiem, solą i pieprzem.Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.

Opis

Żurek to zupa bez której nie ma świąt, więc warto nauczyć się go robić. Myślę, że w każdym regionie robi się go troszkę inaczej. Mój krakowski kolega gotował kiełbasę z czosnkiem, liściem i zielem, później dorzucał pozostałe składniki, a podawał żurek z ziemniakami osobno ugotowanymi. W moim domu żurek pojawia się bardzo często. Są takie tygodnie, że jemy tę zupę bez opamiętania przez kilka dni - jedna porcja się kończy, a drugi żurek już gotuje się na kuchni. W bardzo eleganckiej restauracji jadłam kiedyś żurek prawie czysty (bez zabielania śmietaną) z jajkami przepiórczymi i białą kiełbasą. Wyglądało to bardzo dekoracyjnie i myślę, że w święta można pozwolić sobie na takie małe szaleństwo:)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!