Żurek
malg
Żurek to obowiązkowa zupa na Wielkanoc, ale warto robić ją nie tylko od święta. Z poniższego przepisu wykonasz sycący i aromatyczny żurek. Podaj z ugotowanym jajkiem.
1
4 / 3
Żurek to obowiązkowa zupa na Wielkanoc, ale warto robić ją nie tylko od święta. Z poniższego przepisu wykonasz sycący i aromatyczny żurek. Podaj z ugotowanym jajkiem.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól, pieprz
2 szcz. majeranek
1 szt. por
1 szt. korpus z kurczaka
2 szt. udko z kurczaka
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. żurek zakwas
1 szt. kość wieprzowa
3 łyżka śmietana 18%
2 łyżka chrzan krakus
20 dek. kiełbasa
0.50 szt. seler
Przygotowanie
Zagotować garnek wody z listkiem laurowym i zielem angielskim, następnie dodać warzywa i części z kurczaka.
Zupę gotować około pół godziny na wolnym ogniu. Jak kurczak będzie miękki, dodać kiełbasę, 10 minut później dodać zakwas i śmietanę wymieszaną z chrzanem. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.