Żurek

m7
Żurek

Średnia 0 / 0

Oceń!

Żurek to świetna zupa nie tylko na wielkanocne święta. Idealnie sprawdzi się również na obiad.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

100 śmietana 18%

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

2 l woda

300 g kiełbasek smerfetki

2 szt. ząbek czosnku

10 szt. jajek

2 łyżka majeranek

1 łyżka chrzan krakus

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

1 łyżka ocet

Przygotowanie


Ugotować jajka, obrać i pokroić na połówki.

Wodę wlać do garnka, dodać kiełbaski pokrojone w kawałki, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i chrzan.

Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i octem.

Zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką.

Na dno talerza ułożyć połówki jajek, wlać żurek.

Podawać z pieczywem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

428

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

6

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły