Żurek

m7

Żurek to świetna zupa nie tylko na wielkanocne święta. Idealnie sprawdzi się również na obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
428
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Żurek to świetna zupa nie tylko na wielkanocne święta. Idealnie sprawdzi się również na obiad.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
100 śmietana 18%
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 l woda
300 g kiełbasek smerfetki
2 szt. ząbek czosnku
10 szt. jajek
2 łyżka majeranek
1 łyżka chrzan krakus
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżka ocet
Przygotowanie
Ugotować jajka, obrać i pokroić na połówki.
Wodę wlać do garnka, dodać kiełbaski pokrojone w kawałki, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i chrzan.
Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i octem.
Zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką.
Na dno talerza ułożyć połówki jajek, wlać żurek.
Podawać z pieczywem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
428
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.