Żurek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Żurek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974048123.jpeg&w=3840&q=75)
Żurek to świetna zupa nie tylko na wielkanocne święta. Idealnie sprawdzi się również na obiad.
0
0 / 0
Żurek to świetna zupa nie tylko na wielkanocne święta. Idealnie sprawdzi się również na obiad.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
100 śmietana 18%
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 l woda
300 g kiełbasek smerfetki
2 szt. ząbek czosnku
10 szt. jajek
2 łyżka majeranek
1 łyżka chrzan krakus
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżka ocet
Przygotowanie
1
Ugotować jajka, obrać i pokroić na połówki.
2
Wodę wlać do garnka, dodać kiełbaski pokrojone w kawałki, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i chrzan.
3
Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i octem.
4
Zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką.
5
Na dno talerza ułożyć połówki jajek, wlać żurek.
6
Podawać z pieczywem.