Żurek

m7
Żurek

0

0 / 0

Żurek to świetna zupa nie tylko na wielkanocne święta. Idealnie sprawdzi się również na obiad.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

100 śmietana 18%

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

2 l woda

300 g kiełbasek smerfetki

2 szt. ząbek czosnku

10 szt. jajek

2 łyżka majeranek

1 łyżka chrzan krakus

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

1 łyżka ocet

Przygotowanie


1

Ugotować jajka, obrać i pokroić na połówki.

2

Wodę wlać do garnka, dodać kiełbaski pokrojone w kawałki, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i chrzan.

3

Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i octem.

4

Zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką.

5

Na dno talerza ułożyć połówki jajek, wlać żurek.

6

Podawać z pieczywem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły