Zupa-krem z warzyw

m7
Zupa-krem z warzyw

Średnia 0 / 0

Oceń!

Zupy tego rodzaju przyrządza się z różnych warzyw, jak szparagi, selery, cykoria, pory, a także pieczarki.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 l mleko

1 szkl. śmietanka

4 łyżka masło

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

50 dag. szparagi

Przygotowanie


Warzywa oczyścić, drobno pokroić i udusić z dwiema łyżkami masła.

Z mąki i dwu łyżek masła zrobić białą zasmażkę i rozprowadzić mlekiem.

Do uduszonych warzyw wlać tak przygotowane mleko i gotować na słabym ogniu 12-18 min, potem przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku solą i przed podaniem domieszać śmietankę.

Do takich zup stosuje się makaron, kluski, grzanki, tapiokę itp.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

567

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły