Zupa-krem z warzyw
m7
Zupy tego rodzaju przyrządza się z różnych warzyw, jak szparagi, selery, cykoria, pory, a także pieczarki.
1
0 / 0
Zupy tego rodzaju przyrządza się z różnych warzyw, jak szparagi, selery, cykoria, pory, a także pieczarki.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
3 porcje
Składniki
1 l mleko
1 szkl. śmietanka
4 łyżka masło
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
50 dek. szparagi
Przygotowanie
1
Warzywa oczyścić, drobno pokroić i udusić z dwiema łyżkami masła.
2
Z mąki i dwu łyżek masła zrobić białą zasmażkę i rozprowadzić mlekiem.
3
Do uduszonych warzyw wlać tak przygotowane mleko i gotować na słabym ogniu 12-18 min, potem przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku solą i przed podaniem domieszać śmietankę.
4
Do takich zup stosuje się makaron, kluski, grzanki, tapiokę itp.