Zupa-krem z warzyw

m7
Zupa-krem z warzyw

2

0 / 0

Zupy tego rodzaju przyrządza się z różnych warzyw, jak szparagi, selery, cykoria, pory, a także pieczarki.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 l mleko

1 szkl. śmietanka

4 łyżka masło

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

50 dag. szparagi

Przygotowanie


1

Warzywa oczyścić, drobno pokroić i udusić z dwiema łyżkami masła.

2

Z mąki i dwu łyżek masła zrobić białą zasmażkę i rozprowadzić mlekiem.

3

Do uduszonych warzyw wlać tak przygotowane mleko i gotować na słabym ogniu 12-18 min, potem przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku solą i przed podaniem domieszać śmietankę.

4

Do takich zup stosuje się makaron, kluski, grzanki, tapiokę itp.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

567

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły