Zupa-krem z warzyw
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zupa-krem z warzyw](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975927495.jpeg&w=3840&q=75)
Zupy tego rodzaju przyrządza się z różnych warzyw, jak szparagi, selery, cykoria, pory, a także pieczarki.
2
0 / 0
Zupy tego rodzaju przyrządza się z różnych warzyw, jak szparagi, selery, cykoria, pory, a także pieczarki.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
3 porcje
Składniki
1 l mleko
1 szkl. śmietanka
4 łyżka masło
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
50 dag. szparagi
Przygotowanie
1
Warzywa oczyścić, drobno pokroić i udusić z dwiema łyżkami masła.
2
Z mąki i dwu łyżek masła zrobić białą zasmażkę i rozprowadzić mlekiem.
3
Do uduszonych warzyw wlać tak przygotowane mleko i gotować na słabym ogniu 12-18 min, potem przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku solą i przed podaniem domieszać śmietankę.
4
Do takich zup stosuje się makaron, kluski, grzanki, tapiokę itp.