Zupa-krem z warzyw
m7
Zupy tego rodzaju przyrządza się z różnych warzyw, jak szparagi, selery, cykoria, pory, a także pieczarki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
567
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Zupy tego rodzaju przyrządza się z różnych warzyw, jak szparagi, selery, cykoria, pory, a także pieczarki.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 l mleko
1 szkl. śmietanka
4 łyżka masło
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
50 dag. szparagi
Przygotowanie
Warzywa oczyścić, drobno pokroić i udusić z dwiema łyżkami masła.
Z mąki i dwu łyżek masła zrobić białą zasmażkę i rozprowadzić mlekiem.
Do uduszonych warzyw wlać tak przygotowane mleko i gotować na słabym ogniu 12-18 min, potem przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku solą i przed podaniem domieszać śmietankę.
Do takich zup stosuje się makaron, kluski, grzanki, tapiokę itp.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
567
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.