Example thumb
0

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
1.2 Litra
bulion warzywny
500 Gramów
ziemniaki
1 Sztuka
cukinia
1 Sztuka
por
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
marchew
1 Sztuka
nać pietruszki
1 Sztuka
skórka z cytryny
2 Sztuki
ząbek czosnku
2 Łyżki
masło
1 Łyżka
oliwa z oliwek
0.5 Sztuki
Papryczka chili
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. W garnku z grubym dnem roztopić masło. Wrzucić por w krazkach, marchewkę w kostkę i cebulę, kiedy się nieco podsmażą domieszać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz cukinie obrana w kostkę i dusić warzywa jeszcze przez 1-2 minuty, cały czas mieszając. Wlać bulion, całość zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować całość ok. 15 minut do czasu, aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie przyrządzić gremolatę. Wymieszać posiekaną bardzo drobno cukinię, natkę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek i chilli, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą. Wymieszać. Odstawic na czas gotowania si ezupy. Zupę zmiksować blenderem, posolić, popieprzyć i rozlać na talerze. Gremolatę łyżką dawać na srodek talerza do zupy. Pozostałą gremolatę postawić w miseczce na stole, aby każdy mógł dokladac do zupy w trakcie jedzenia.

Opis

Pyszna cukiniowa zupa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!