Zupa ziemniaczano-cukiniowa z gremolatą

m7
Zupa ziemniaczano-cukiniowa z gremolatą

0

0 / 0

Pyszna zupa z dodatkiem gremolaty.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

1.20 l bulion warzywny

500 g ziemniaki

1 szt. cukinia

1 szt. por

1 szt. cebula

1 szt. marchew

1 szt. nać pietruszki

1 szt. skórka z cytryny

2 szt. ząbek czosnku

2 łyżka masło

1 łyżka oliwa z oliwek

0.50 szt. papryczka chili

Przygotowanie


1

W garnku z grubym dnem roztopić masło. Wrzucić por pokrojony w krążki, marchewkę w kostkę i cebulę, kiedy się nieco podsmażą, dołożyć ziemniaki pokrojone w kostkę oraz cukinie obraną w kostkę i dusić warzywa jeszcze przez 1-2 minuty, cały czas mieszając.

2

Wlać bulion, całość zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować całość ok. 15 minut do czasu, aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie przyrządzić gremolatę. Wymieszać posiekaną bardzo drobno cukinię, natkę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek i chilli, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą. Wymieszać.

3

Odstawić na czas gotowania się zupy. Zupę zmiksować blenderem, posolić, popieprzyć i rozlać na talerze. Gremolatę łyżką dawać na środek talerza do zupy. Pozostałą gremolatę postawić w miseczce na stole, aby każdy mógł dokładać do zupy w trakcie jedzenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły