Zupa ziemniaczano-cukiniowa z gremolatą
m7
0
0 / 0
Pyszna zupa z dodatkiem gremolaty.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól, pieprz
1.20 l bulion warzywny
500 g ziemniaki
1 szt. cukinia
1 szt. por
1 szt. cebula
1 szt. marchew
1 szt. nać pietruszki
1 szt. skórka z cytryny
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżka masło
1 łyżka oliwa z oliwek
0.50 szt. papryczka chili
Przygotowanie
W garnku z grubym dnem roztopić masło. Wrzucić por pokrojony w krążki, marchewkę w kostkę i cebulę, kiedy się nieco podsmażą, dołożyć ziemniaki pokrojone w kostkę oraz cukinie obraną w kostkę i dusić warzywa jeszcze przez 1-2 minuty, cały czas mieszając.
Wlać bulion, całość zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować całość ok. 15 minut do czasu, aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie przyrządzić gremolatę. Wymieszać posiekaną bardzo drobno cukinię, natkę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek i chilli, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą. Wymieszać.
Odstawić na czas gotowania się zupy. Zupę zmiksować blenderem, posolić, popieprzyć i rozlać na talerze. Gremolatę łyżką dawać na środek talerza do zupy. Pozostałą gremolatę postawić w miseczce na stole, aby każdy mógł dokładać do zupy w trakcie jedzenia.