Zupa zaprawiana żurkiem
m7
Gdy piekę białą surową kiełbasę zawsze najpierw ją obgotowuję. Tak wspaniałego wywaru aż żal wylewać stąd pomysł na poniższą zupę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
390
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Gdy piekę białą surową kiełbasę zawsze najpierw ją obgotowuję. Tak wspaniałego wywaru aż żal wylewać stąd pomysł na poniższą zupę.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
3 l woda
8 szt. ziemniaki
2 szt. żur
2 szt. marchew
70 dag. kiełbasa
Przygotowanie
W wodzie obgotować około 10 minut białą kiełbasę (około 6-8 kawałków). Wyjąć kiełbasę - możnają upiec lub usmażyć na patelni.
Do wywaru dodać podsmażoną cienką kiełbasę, pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojone ziemniaki. Całość gotować do miękkości składników, pod koniec zaprawić żurkami rozrobionymi w małej ilości wody. Gotować jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można podawać z ugotowanym jajkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
390
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.