Zupa zaprawiana żurkiem

m7
Zupa zaprawiana żurkiem

0

0 / 0

Gdy piekę białą surową kiełbasę zawsze najpierw ją obgotowuję. Tak wspaniałego wywaru aż żal wylewać stąd pomysł na poniższą zupę.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

3 l woda

8 szt. ziemniaki

2 szt. żur

2 szt. marchew

70 dek. kiełbasa

Przygotowanie


1

W wodzie obgotować około 10 minut białą kiełbasę (około 6-8 kawałków). Wyjąć kiełbasę - możnają upiec lub usmażyć na patelni.

2

Do wywaru dodać podsmażoną cienką kiełbasę, pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojone ziemniaki. Całość gotować do miękkości składników, pod koniec zaprawić żurkami rozrobionymi w małej ilości wody. Gotować jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można podawać z ugotowanym jajkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły