Zupa zaprawiana żurkiem
m7
Gdy piekę białą surową kiełbasę zawsze najpierw ją obgotowuję. Tak wspaniałego wywaru aż żal wylewać stąd pomysł na poniższą zupę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Gdy piekę białą surową kiełbasę zawsze najpierw ją obgotowuję. Tak wspaniałego wywaru aż żal wylewać stąd pomysł na poniższą zupę.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
3 l woda
8 szt. ziemniaki
2 szt. żur
2 szt. marchew
70 dag. kiełbasa
Przygotowanie
W wodzie obgotować około 10 minut białą kiełbasę (około 6-8 kawałków). Wyjąć kiełbasę - możnają upiec lub usmażyć na patelni.
Do wywaru dodać podsmażoną cienką kiełbasę, pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojone ziemniaki. Całość gotować do miękkości składników, pod koniec zaprawić żurkami rozrobionymi w małej ilości wody. Gotować jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można podawać z ugotowanym jajkiem.