Zupa z zielonego groszku

uwielbiampl
Zupa z zielonego groszku

2

3 / 1

Zielony groszek to źródło wielu witamin i składników odżywczych. To popularne warzywo jest źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witamin A, C, E i K. Sprawdź nasz pomysł na lekką i pyszną wiosenną zupę z zielonego groszku!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. ostra papryka mielona

1 szczyp. sól

1 łyżecz. tymianek

1 łyżecz. oregano

1 kostka bulion drobiowy

300 g mozzarella

4 szkl. groszek zielony mrożony

3 szkl. wrzątek

Przygotowanie


1

Zagotowujemy groszek w wodzie (na początek 2 kubki), dodajemy kostkę bulionową, tymianek, oregano, paprykę oraz sól do smaku.

2

Całość gotujemy ok. 10-15 minut.

3

Przelewamy ugotowany groszek do robota kuchennego i miksujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję (możemy zmiksować blenderem). Na koniec dodajemy pokrojoną mozzarellę i miksujemy krem, aż będzie zupełnie gładki.

4

Do zmiksowanej zupy dolewamy jeszcze nieco zagotowanej wcześniej wody, tak aby uzyskać odpowiednią kremową konsystencję. Całość doprowadzamy do wrzenia.

5

Zupę możemy podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub drobnym makaronem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły