Zupa z zielonego groszku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Zupa z zielonego groszku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976851726.jpeg&w=3840&q=75)
Zielony groszek to źródło wielu witamin i składników odżywczych. To popularne warzywo jest źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witamin A, C, E i K. Sprawdź nasz pomysł na lekką i pyszną wiosenną zupę z zielonego groszku!
2
3 / 1
Zielony groszek to źródło wielu witamin i składników odżywczych. To popularne warzywo jest źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witamin A, C, E i K. Sprawdź nasz pomysł na lekką i pyszną wiosenną zupę z zielonego groszku!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. ostra papryka mielona
1 szczyp. sól
1 łyżecz. tymianek
1 łyżecz. oregano
1 kostka bulion drobiowy
300 g mozzarella
4 szkl. groszek zielony mrożony
3 szkl. wrzątek
Przygotowanie
Zagotowujemy groszek w wodzie (na początek 2 kubki), dodajemy kostkę bulionową, tymianek, oregano, paprykę oraz sól do smaku.
Całość gotujemy ok. 10-15 minut.
Przelewamy ugotowany groszek do robota kuchennego i miksujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję (możemy zmiksować blenderem). Na koniec dodajemy pokrojoną mozzarellę i miksujemy krem, aż będzie zupełnie gładki.
Do zmiksowanej zupy dolewamy jeszcze nieco zagotowanej wcześniej wody, tak aby uzyskać odpowiednią kremową konsystencję. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Zupę możemy podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub drobnym makaronem.