Zupa z wloskiej kapusty
m7
Zupa z włoskiej kapusty jest łagodniejsza w smaku od zupy z kapusty słodkiej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
234
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.2 / 21
Zupa z włoskiej kapusty jest łagodniejsza w smaku od zupy z kapusty słodkiej.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. maggi
700 g ziemniaki
2 szt. kości na wywar
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka
0.25 szt. seler
0.50 szt. kapusta włoska
1 szt. śmietana 12%
Przygotowanie
Kości myjemy i nastawiamy wywar zbierając powstałe burzyny. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce.
ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
gdy wywar jest już czysty dodajemy warzywa i ziemniaki.
w osobnym garnku gotujemy poszatkowaną kapustę.
gdy jest miękka dodajemy odcedzoną do zupy.
gotujemy całość około 10 minut.
gotową zupę posypujemy natką i na środek kładziemy łyżkę śmietany. Kości możemy obrać i wrzucić do zupy, albo dać domownikom do poskubania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
234
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.