Zupa z wloskiej kapusty
m7
0
3.2 / 21
Zupa z włoskiej kapusty jest łagodniejsza w smaku od zupy z kapusty słodkiej.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
1 szcz. maggi
700 g ziemniaki
2 szt. kości na wywar
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka
0.25 szt. seler
0.50 szt. kapusta włoska
1 szt. śmietana 12%
Przygotowanie
1
Kości myjemy i nastawiamy wywar zbierając powstałe burzyny. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce.
2
ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
3
gdy wywar jest już czysty dodajemy warzywa i ziemniaki.
4
w osobnym garnku gotujemy poszatkowaną kapustę.
5
gdy jest miękka dodajemy odcedzoną do zupy.
6
gotujemy całość około 10 minut.
7
gotową zupę posypujemy natką i na środek kładziemy łyżkę śmietany. Kości możemy obrać i wrzucić do zupy, albo dać domownikom do poskubania.