Zupa z soczewicy

Łowicz
Zupa z soczewicy

0

0 / 0

Zupa z soczewicy to szybki i zdrowy pomysł na obiad, który sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy nie masz czasu na długie gotowanie. Jest sycąca, a jednocześnie lekka, pełna białka roślinnego, dlatego polubią ją zarówno wegetarianie, jak i osoby, które chcą po prostu urozmaicić codzienną dietę. Najlepiej podawać ją ze świeżym pieczywem lub plackami typu naan albo tortilla.

14

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. soczewica czerwona sucha

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

1 puszka pomidory krojone łowicz

1 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz

1 szt. liść laurowy

1 l bulion warzywny

1 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. kolendra mielona

1 łyżecz. kurkuma

0.50 łyżecz. pieprz cayenne

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. masło klarowane do smażenia

1 pęcz. natka pietruszki do posypania

Przygotowanie


1

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż w garnku na oliwie lub maśle klarowanym, aż się zeszklą.

2

Dodaj przyprawy cynamon, kurkumę, kolendrę, cayenne – chwilę podsmaż, żeby uwolniły aromat.

3

Dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, wymieszaj.

4

Wsyp przepłukaną soczewicę, zalej bulionem, dodaj liść laurowy.

5

Gotuj ok. 20–25 minut, aż soczewica się rozpadnie i zupa zgęstnieje.

6

Dopraw solą i pieprzem.

7

Podawaj posypaną świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

80

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły