Zupa z porów
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zupa z porów](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F8595-1702058057321.jpeg&w=3840&q=75)
Zupa bardzo smaczna, a przepis na nią pochodzi z książki "Przepisy czytelników: dania obiadowe" z serii biblioteczka Poradnika Domowego.
0
0 / 0
Zupa bardzo smaczna, a przepis na nią pochodzi z książki "Przepisy czytelników: dania obiadowe" z serii biblioteczka Poradnika Domowego.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg por
1 szczyp. nać pietruszki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżecz. mąka pszenna tortowa
1 łyżecz. przyprawa maggi
0.50 szkl. śmietana 12%
5 szkl. rosoł
2 szt. parówki popularne
3 szt. ziemniaki
1 łyżka masło
Przygotowanie
Pory przekroić wzdłuż na połówki, starannie umyć, a potem drobno pokroić i poddusić na maśle. Zalać wrzącym rosołem, dodać ziemniaki pokrajane w kostkę, parówki pokrajane w plasterki, gotować.
Gdy ziemniaki będą miękkie, zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Przyprawić do smaku i posypać natkę pietruszki. Taką zupę można też zmiksować i podawać z grzankami.