Zupa z porów
m7
Zupa bardzo smaczna, a przepis na nią pochodzi z książki "Przepisy czytelników: dania obiadowe" z serii biblioteczka Poradnika Domowego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1111
kcal
Białka
60
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa bardzo smaczna, a przepis na nią pochodzi z książki "Przepisy czytelników: dania obiadowe" z serii biblioteczka Poradnika Domowego.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg por
1 szczyp. nać pietruszki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżecz. mąka pszenna tortowa
1 łyżecz. przyprawa maggi
0.50 szkl. śmietana 12%
5 szkl. rosoł
2 szt. parówki popularne
3 szt. ziemniaki
1 łyżka masło
Przygotowanie
Pory przekroić wzdłuż na połówki, starannie umyć, a potem drobno pokroić i poddusić na maśle. Zalać wrzącym rosołem, dodać ziemniaki pokrajane w kostkę, parówki pokrajane w plasterki, gotować.
Gdy ziemniaki będą miękkie, zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Przyprawić do smaku i posypać natkę pietruszki. Taką zupę można też zmiksować i podawać z grzankami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1111
kcal
Białka
60
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.