Zupa z pieczonej papryki z wędzonym kurczakiem
m7
Zupa krem z pieczonej papryki z dodatkiem wędzonego kurczaka - pikantna i rozgrzewająca.
0
0 / 0
Zupa krem z pieczonej papryki z dodatkiem wędzonego kurczaka - pikantna i rozgrzewająca.
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg wędzony kurczak
0.50 łyżecz. pieprz cayenne
1 łyżecz. kminek
2 l rosoł
0.25 szkl. posiekane listki kolendry
4 szt. papryka czerwona
1 szt. zielona papryczka chili
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka śmietana
Przygotowanie
Oczyszczone i pokrojone na duże kawałki papryki i chili piec w piekarniku, aż skórka sczernieje i pomarszczy się.
Upieczone papryki włożyć do plastikowej torby i zostawić, żeby ostygły. Następnie obrać ze skóry i posiekać na kawałki.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę i smażyć grubo posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek przez 2-3 min.
Dodać pieprz cayenne, kolendrę i kminek. Smażyć 1 min, ciągle mieszając.
Dodać rosół, pieczoną paprykę, chili i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować 15 min. Ostudzoną lekko zupę zmiksować na krem.
Podgrzać, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawić pieprzem i dodać liście kolendry.
Do każdej porcji dodać łyżkę śmietany, nie mieszać. Podawać z chipsami tortilla.