Zupa z pieczonej papryki z wędzonym kurczakiem

m7
Zupa z pieczonej papryki z wędzonym kurczakiem

0

0 / 0

Zupa krem z pieczonej papryki z dodatkiem wędzonego kurczaka - pikantna i rozgrzewająca.

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg wędzony kurczak

0.50 łyżeczka pieprz cayenne

1 łyżeczka kminek

2 l rosoł

0.25 szkl. posiekane listki kolendry

4 szt. papryka czerwona

1 szt. zielona papryczka chili

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka śmietana

Przygotowanie


1

Oczyszczone i pokrojone na duże kawałki papryki i chili piec w piekarniku, aż skórka sczernieje i pomarszczy się.

2

Upieczone papryki włożyć do plastikowej torby i zostawić, żeby ostygły. Następnie obrać ze skóry i posiekać na kawałki.

3

W dużym rondlu rozgrzać oliwę i smażyć grubo posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek przez 2-3 min.

4

Dodać pieprz cayenne, kolendrę i kminek. Smażyć 1 min, ciągle mieszając.

5

Dodać rosół, pieczoną paprykę, chili i zagotować.

6

Zmniejszyć ogień i gotować 15 min. Ostudzoną lekko zupę zmiksować na krem.

7

Podgrzać, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawić pieprzem i dodać liście kolendry.

8

Do każdej porcji dodać łyżkę śmietany, nie mieszać. Podawać z chipsami tortilla.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły