Zupa z marchwi
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zupa z marchwi](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1807-1702057594238.jpeg&w=3840&q=75)
Wiele warzyw było znanych już w roku 1518. W xv wieku spożywano kapustę, buraki marchew, kalafiory, rzepę i groch. Zupy z warzyw zaczęto przyrządzać jednak w polsce dopiero w xviii wieku pod wpływem kuchni francuskiej. Gotowano je na rosole, bulionie lub wywarze z grzybów. Zup z warzyw nie należy gotować długo. Zawarte w nich warzywa nie powinny być rozgotowane. Groch fasolę i kartofle gotuje się osobno i dopiero dodaje się do zupy. Zupy jarzynowe soli się na początku gotowania, a przyprawia ziołami i przyprawami na koniec.
0
0 / 0
Wiele warzyw było znanych już w roku 1518. W xv wieku spożywano kapustę, buraki marchew, kalafiory, rzepę i groch. Zupy z warzyw zaczęto przyrządzać jednak w polsce dopiero w xviii wieku pod wpływem kuchni francuskiej. Gotowano je na rosole, bulionie lub wywarze z grzybów. Zup z warzyw nie należy gotować długo. Zawarte w nich warzywa nie powinny być rozgotowane. Groch fasolę i kartofle gotuje się osobno i dopiero dodaje się do zupy. Zupy jarzynowe soli się na początku gotowania, a przyprawia ziołami i przyprawami na koniec.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. cukier
1.20 l bulion drobiowy
500 g marchew
1 szt. cebula
2 łyżka masło
1 łyżka natka pietruszki
Przygotowanie
Marchew obrać, opłukać, pokroić na plasterki
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać marchew.
Zalać bulionem, ewentualnie osolić i gotować 25 minut na małym ogniu.
Przetrzeć przez sito, doprawić solą, cukrem i raz zagotować. Podawać z ugotowanym ryżem, posypaną natkę pietruszki.