Zupa z marchwi

m7
Zupa z marchwi

0

0 / 0

Wiele warzyw było znanych już w roku 1518. W xv wieku spożywano kapustę, buraki marchew, kalafiory, rzepę i groch. Zupy z warzyw zaczęto przyrządzać jednak w polsce dopiero w xviii wieku pod wpływem kuchni francuskiej. Gotowano je na rosole, bulionie lub wywarze z grzybów. Zup z warzyw nie należy gotować długo. Zawarte w nich warzywa nie powinny być rozgotowane. Groch fasolę i kartofle gotuje się osobno i dopiero dodaje się do zupy. Zupy jarzynowe soli się na początku gotowania, a przyprawia ziołami i przyprawami na koniec.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. cukier

1.20 l bulion drobiowy

500 g marchew

1 szt. cebula

2 łyżka masło

1 łyżka natka pietruszki

Przygotowanie


1

Marchew obrać, opłukać, pokroić na plasterki

2

Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać marchew.

3

Zalać bulionem, ewentualnie osolić i gotować 25 minut na małym ogniu.

4

Przetrzeć przez sito, doprawić solą, cukrem i raz zagotować. Podawać z ugotowanym ryżem, posypaną natkę pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

225

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

24

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły