Zupa z marchwi
m7
Wiele warzyw było znanych już w roku 1518. W xv wieku spożywano kapustę, buraki marchew, kalafiory, rzepę i groch. Zupy z warzyw zaczęto przyrządzać jednak w polsce dopiero w xviii wieku pod wpływem kuchni francuskiej. Gotowano je na rosole, bulionie lub wywarze z grzybów. Zup z warzyw nie należy gotować długo. Zawarte w nich warzywa nie powinny być rozgotowane. Groch fasolę i kartofle gotuje się osobno i dopiero dodaje się do zupy. Zupy jarzynowe soli się na początku gotowania, a przyprawia ziołami i przyprawami na koniec.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
225
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wiele warzyw było znanych już w roku 1518. W xv wieku spożywano kapustę, buraki marchew, kalafiory, rzepę i groch. Zupy z warzyw zaczęto przyrządzać jednak w polsce dopiero w xviii wieku pod wpływem kuchni francuskiej. Gotowano je na rosole, bulionie lub wywarze z grzybów. Zup z warzyw nie należy gotować długo. Zawarte w nich warzywa nie powinny być rozgotowane. Groch fasolę i kartofle gotuje się osobno i dopiero dodaje się do zupy. Zupy jarzynowe soli się na początku gotowania, a przyprawia ziołami i przyprawami na koniec.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. cukier
1.20 l bulion drobiowy
500 g marchew
1 szt. cebula
2 łyżka masło
1 łyżka natka pietruszki
Przygotowanie
Marchew obrać, opłukać, pokroić na plasterki
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać marchew.
Zalać bulionem, ewentualnie osolić i gotować 25 minut na małym ogniu.
Przetrzeć przez sito, doprawić solą, cukrem i raz zagotować. Podawać z ugotowanym ryżem, posypaną natkę pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
225
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.