Zupa z łososia - Lohikeitto

EkspertOdKuchni
Zupa z łososia - Lohikeitto

0

0 / 0

Lohikeitto to fińska zupa z łososia, która jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna. To danie, które z pewnością zadowoli podniebienia miłośników rybnych smaków oraz tych, którzy poszukują czegoś nowego i oryginalnego w swojej kuchni. Co więcej, całość jest prosta i szybka w przygotowaniu — bez problemu zaserwujemy ją na obiad dla całej rodziny. Smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.50 l bulion rybny lub warzywny

500 g łosoś

2 szt. marchewka

4 szt. ziemniaki

1 szt. por

200 ml śmietanka 30%

50 g masło

1 pęcz. koperek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Ziemniaki i marchewkę obieramy, a następnie kroimy w kostkę.

2

Pora myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy na półksiężyce.

3

Z łososia ściągamy skórę i kroimy go w kostkę.

4

W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy warzywa. Smażymy przez 5 minut i dodajemy łososia. Całość smażymy jeszcze przez chwilę i zalewamy bulionem rybnym/warzywnym.

5

Gotujemy do miękkości warzyw.

6

Gdy warzywa są miękkie, dodajemy do zupy posiekany drobno koperek, wlewamy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły