Zupa z łososia - Lohikeitto
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Zupa z łososia - Lohikeitto](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1708958769065.jpg&w=3840&q=75)
Lohikeitto to fińska zupa z łososia, która jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna. To danie, które z pewnością zadowoli podniebienia miłośników rybnych smaków oraz tych, którzy poszukują czegoś nowego i oryginalnego w swojej kuchni. Co więcej, całość jest prosta i szybka w przygotowaniu — bez problemu zaserwujemy ją na obiad dla całej rodziny. Smacznego!
0
0 / 0
Lohikeitto to fińska zupa z łososia, która jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna. To danie, które z pewnością zadowoli podniebienia miłośników rybnych smaków oraz tych, którzy poszukują czegoś nowego i oryginalnego w swojej kuchni. Co więcej, całość jest prosta i szybka w przygotowaniu — bez problemu zaserwujemy ją na obiad dla całej rodziny. Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.50 l bulion rybny lub warzywny
500 g łosoś
2 szt. marchewka
4 szt. ziemniaki
1 szt. por
200 ml śmietanka 30%
50 g masło
1 pęcz. koperek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki i marchewkę obieramy, a następnie kroimy w kostkę.
Pora myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy na półksiężyce.
Z łososia ściągamy skórę i kroimy go w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy warzywa. Smażymy przez 5 minut i dodajemy łososia. Całość smażymy jeszcze przez chwilę i zalewamy bulionem rybnym/warzywnym.
Gotujemy do miękkości warzyw.
Gdy warzywa są miękkie, dodajemy do zupy posiekany drobno koperek, wlewamy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę.