Zupa z łodyg brokuła – zero waste

EkspertOdKuchni
Zupa z łodyg brokuła – zero waste

0

0 / 0

Nie wyrzucaj łodyg brokuła – zamień je w aromatyczną, kremową zupę pełną witamin i głębokiego smaku! To genialne danie w duchu zero waste, inspirowane nowoczesnym podejściem do gotowania bez resztek. Idealna na lekki obiad, kolację lub jako zdrowy lunch do pracy. Pokochają ją nie tylko wegetarianie – to świetny sposób, by przekonać domowników do jedzenia warzyw w nowej, kreatywnej odsłonie. Smacznie, zdrowo i bez marnowania!

9

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g łodygi brokuła

1 l bulion warzywny

1 szt. por

2 szt. ziemniaki

100 ml śmietanka 18%

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

2 łyżka pestki dyni

2 szt. cebula dymka

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Łodygi brokuła umyj, pokrój na mniejsze kawałki.

2

Por pokrój na cienkie plasterki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

3

Na łyżce oliwy przesmaż łodygi brokuła i por.

4

Dodaj ziemniaki, wlej bulion, dopraw pieprzem i solą i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

5

Zupę zmiksuj na gładki krem, a następnie dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Podgrzej jeszcze chwilę.

6

Podawaj zupę posypaną prażonymi pestkami dyni i pokrojoną cebulką dymką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły