Zupa z łodyg brokuła – zero waste

EkspertOdKuchni

Nie wyrzucaj łodyg brokuła – zamień je w aromatyczną, kremową zupę pełną witamin i głębokiego smaku! To genialne danie w duchu zero waste, inspirowane nowoczesnym podejściem do gotowania bez resztek. Idealna na lekki obiad, kolację lub jako zdrowy lunch do pracy. Pokochają ją nie tylko wegetarianie – to świetny sposób, by przekonać domowników do jedzenia warzyw w nowej, kreatywnej odsłonie. Smacznie, zdrowo i bez marnowania!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Nie wyrzucaj łodyg brokuła – zamień je w aromatyczną, kremową zupę pełną witamin i głębokiego smaku! To genialne danie w duchu zero waste, inspirowane nowoczesnym podejściem do gotowania bez resztek. Idealna na lekki obiad, kolację lub jako zdrowy lunch do pracy. Pokochają ją nie tylko wegetarianie – to świetny sposób, by przekonać domowników do jedzenia warzyw w nowej, kreatywnej odsłonie. Smacznie, zdrowo i bez marnowania!
9
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g łodygi brokuła
1 l bulion warzywny
1 szt. por
2 szt. ziemniaki
100 ml śmietanka 18%
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
2 łyżka pestki dyni
2 szt. cebula dymka
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Łodygi brokuła umyj, pokrój na mniejsze kawałki.
Por pokrój na cienkie plasterki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Na łyżce oliwy przesmaż łodygi brokuła i por.
Dodaj ziemniaki, wlej bulion, dopraw pieprzem i solą i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zupę zmiksuj na gładki krem, a następnie dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Podgrzej jeszcze chwilę.
Podawaj zupę posypaną prażonymi pestkami dyni i pokrojoną cebulką dymką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.