Zupa z kurek
m7
W trakcie trwania sezonu na kurki warto wykorzystywać je i cieszyć się ich aromatem najczęściej jak się da. Polecamy pyszną i pachnącą zupę z kurkami i ziemniakami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
230
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
W trakcie trwania sezonu na kurki warto wykorzystywać je i cieszyć się ich aromatem najczęściej jak się da. Polecamy pyszną i pachnącą zupę z kurkami i ziemniakami.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szt. udko z kurczaka
2 szt. marchew
50 dag. kurki
10 dag. nać pietruszki
0.50 kg ziemniaki
0.50 łyżka przyprawa typu vegeta
Przygotowanie
Kurki oczyścić, umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, gotować. Udko z kurczaka również umyć i dołożyć do garnka z grzybami. Gotować.
W międzyczasie, jak kurki i mięso się gotują, obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Marchew również obrać i zetrzeć na tarce.
Następnie do grzybów i mięsa dodać ziemniaki, startą marchew, posiekaną drobno natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą, Gotować do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Rozlać na talerze.