Zupa z krewetkami koktajlowymi
m7
Szybka chińska zupa z krewetkami koktajlowymi
0
0 / 0
Szybka chińska zupa z krewetkami koktajlowymi
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżeczka sos ostrygowy
1 łyżeczka sos chili
12 l rosoł
100 g krewetki
8 szt. mini kolby kukurydzy
8 szt. kapusta pekińska
8 szt. pieczarki
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka olej sezamowy
1 łyżka sos sojowy
0.50 łyżeczka imbir
Przygotowanie
Gotowy bulion doprawiłam olejem sezamowymi sosem sojowym. Krewetki ugotowałam, odcedzone polałam olejem sezamowym i sosem sojowym. Do rozgrzanego woka wlałam łyżke oleju sezamowego wrzuciłam kilka mini kolb kukurydzy przeciętych wdłuż na pół, pieczarki pocięte w grubą kostke, smażyłam 2 minuty na koniec dałam ząbek czosnku pokrojony to razem jeszcze minute smażyło sie. Gotowe przerzuciłam do bulionu. Dodałam pokrojona w paski kapuste pekińską.
Doprawilam ponownie sosem sojowym, olejem sezamowym, pieprzem, imbirem, sosem chili oraz sosem ostrygowym.
Na sam koniec do gotującej się zupy dodałam ugotowane i przyprawione krewetki. Posypałam natka suszona i czosnkiem niedzwiedzim (niestety nie miałam dymki a byłaby tu bardziej na miejscu) . Zupa była sezamowo-lekko pikantna.