Zupa z kiełkami i tofu

m7

Pyszna, rozgrzewająca zupka:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
488
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszna, rozgrzewająca zupka:)
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. olej sezamowy
125 g tofu
70 g kiełki
2 szt. pomidor
1 szt. czosnek
2 szt. imbir
1 łyżka sos sojowy
2 łyżka kolendra
30 dag. wieprzowina chuda
Przygotowanie
Wieprzowinę kroimy na cienkie paski, polewamy sosem sojowym i olejem sezamowym, mieszamy, odstawiamy na 10 minut,
W tym czasie pomidory obieramy ze skóry i miąższu, kroimy w kostkę, imbir w paseczki, czosnek w plastry.
Na patelni układamy pojedynczo paski wieprzowiny, smażymy ok 5 minut, dodajemy imbir, czosnek i pomidory, smażymy ok 5 minut. Zalewamy mięso 500ml wody, przyprawiamy solą, pieprzem, zagotowujemy. Dodajemy kiełki, zupę gotujemy do miękkości mięsa, na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę tofu, gotujemy jeszcze 2 minuty, podajemy w miseczkach, dekorujemy - u mnie kolendrą.
P.S. Najlepsze kiełki fasoli :)